Спеціальні потреби

Міноборони не поспішає покращувати управління державними коштами, вважають у Рахунковій палаті


Минулого року, найбільш резонансні перевірки Рахункової палати виявили порушення в трьох міністерствах, але не всі вони поспішають виконувати рекомендації аудиторів, говорить в інтерв'ю українській службі Голосу Америки Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан. Першу частину інтерв'ю можна прочитати тут.

"Резонансні звіти за минулий рік - це Міністерства охорони здоров'я, програма Міністерства оборони з закупівлі житла для військовослужбовців, програми вагових комплексів "Укртрансбезпеки" Мінінфраструктури.

Буду говорити відверто, щоб ми не говорили, але МОЗ ряд рекомендацій виконує Мінінфраструктури теж ряд рекомендацій виконує, Міноборони з 20 виконали 4 чи 5", - зауважує Пацкан.

З методів забезпечення виконання рекомендацій - постаудити. Якщо ж Рахункова палата виявляє зловживання бюджетними коштами – матеріали для справ передаються правоохоронним органам, однак поки ніхто з порушників не опинився за ґратами.

З часу "перезавантаження" Рахункової палати в 2018 році, установа передала "матеріали для близько 85 кримінальних справ по різних аудитах", говорить Пацкан. Він очікує, щоб "всі справи були доведені в суді, щоб правоохоронці безпосередньо довели причетність тих чи інших чиновників до неефективного використання коштів, або використання коштів з порушенням бюджетного законодавства".

Посадовець переконаний – корупцію в українському бюджеті може зменшити електронний бюджет. "Якщо ми проводимо електронний бюджет, всі будуть бачити, у який спосіб використовувались кошти і суспільство зможе це контролювати".

А от ситуація з виконанням цьогорічного бюджету в Україні – стабільно погана,

В своєму огляді виконання державного бюджету України за перше півріччя, Рахункова Палата України попередила про недовиконання плану видатків загального фонду. Ризики невиконання державного бюджету за підсумками року збільшуватимуться, вважають в установі.

"Ситуація з виконанням державного бюджету стабільно погана на середину року, і трохи вирівнюється до кінця року", - зауважує Пацкан. Серед негативних факторів посадовець відзначив стабільне невиконання планів приватизації, великі видатки на обслуговування державного боргу та значну частку короткострокових боргів.

Ми підняли акциз і не зрозуміли, чи ми в такий спосіб отримаєм більше коштів чи ми в такий спосіб, можливо, заженемо цей акциз в тінь
Валерій Пацкан

Цього року додалась ще одна проблема – недоотримання акцизу з тютюнових виробів, говорить посадовець.

"Ми недоотримали акцизу з тютюну на дуже велику суму, - зауважує аудитор, - ми підняли акциз і не зрозуміли, чи ми в такий спосіб отримаєм більше коштів чи ми в такий спосіб, можливо, заженемо цей акциз в тінь".

Рахункова палата наполягає в рекомендаціях Мінфіну та ДФС – "спочатку варто вивчити ринок, щоб ті, хто офіційно працює на ринку, могли сплатити підвищені податки і уникнути ризиків тінізації".

Дивіться також: Український бюджет: міжнародна спільнота підрахує збитки, що завдала російська агресія. Відео

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

XS
SM
MD
LG