Спеціальні потреби

Сотні тисяч прихильників об'єднаної Іспанії вийшли на мітинг у Барселоні


За даними поліції, сотні тисяч прихильників об'єднаної Іспанії вийшли на мітинг у неділю в Барселоні.

Прихильники єдності Іспанії під час мітингу в Барселоні. 29 жовтня 2017 року.
Прихильники єдності Іспанії під час мітингу в Барселоні. 29 жовтня 2017 року.

Карлес Пучдемон, якого уряд у Мадриді усунув із посади президента регіональної влади Каталонії, 28 жовтня оприлюднив наперед записане звернення, в якому закликав до мирного спротиву рішенню центрального уряду Іспанії перебрати на себе владу в регіоні.

У п'ятницю на спеціальній сесії парламент Каталонії проголосував за початок «конституційного процесу» щодо відокремлення від Іспанії.

У свою чергу в Мадриді в п'ятницю, як повідомляє Reuters, Сенат країни проголосував за введення в Каталонії прямого правління. Раніше до введення цих екстрених заходів закликав іспанський прем'єр-міністр Маріано Рахой, який зажадав надати спеціальні конституційні повноваження центральному уряду, щоб взяти під контроль органи влади автономної Каталонії і не дозволити регіону йти далі по шляху реалізації в односторонньому порядку курсу на незалежність.

Маріано Рахой сказав сенаторам, що Іспанія стикається з викликом в своїй сучасній історії, додавши, що те, що відбувається в Каталонії, є «явним порушенням законів, демократії, прав всіх і буде мати наслідки».

На референдумі 1 жовтня більшість каталонців підтримала незалежність, але в голосуванні взяло участь лише 43% людей з правом голосу.

Референдум і проголошення незалежності Каталонії викликало поділ як у самому каталонському супільстві, так і серед європейських лідерів, які побоюються сепаратистських настроїв на континенті. Каталонія – найбагатший регіон Іспанії, але його населення має багато історичних претензій до Мадрида, які були загострені під час диктатури Франко, коли переслідувались мова, культура і політичні прагнення регіону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG