Спеціальні потреби

Каталонія є невід'ємною частиною Іспанії – Держдеп США


Гедер Науерт
Гедер Науерт

Парламент Каталонії проголосував за незалежність від Іспанії. У той же час іспанський Сенат затвердив введення в регіоні «прямого правління»


Речниця Державного департаменту США Гедер Науерт оприлюднила в п'ятницю заяву, у якій зазначається, що Каталонія є невід'ємною частиною Іспанії, і що Вашингтон підтримує заходи Мадрида зберегти цілісність країни.

«Каталонія є невід’ємною частиною Іспанії. Сполучні Штати підтримують конституційні заходи іспанського уряду, спрямовані на збереження могутності і єдності Іспанії», - йдеться у заяві Науерт.

Проце повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Іспанія - «вірний союзник» країн-членів НАТО, вона вносить важливий внесок у спільну безпеку Альянсу, і проблема Каталонії повинна бути вирішена в рамках іспанської юридичної системи. Таку заяву зробив 27 жовтня представник Північноатлантичного альянсу.

У п'ятницю на спеціальній сесії парламент Каталонії проголосував за початок «конституційного процесу» щодо відокремлення від Іспанії. За відділення проголосували 70 депутатів, проти 10, ще двоє утрималися.

У свою чергу в Мадриді в п'ятницю, як повідомляє Reuters, Сенат країни проголосував за введення в Каталонії прямого правління. Раніше до введення цих екстрених заходів закликав іспанський прем'єр-міністр Маріано Рахой, який зажадав надати спеціальні конституційні повноваження центральному уряду, щоб взяти під контроль органи влади автономної Каталонії і не дозволити регіону йти далі по шляху реалізації в односторонньому порядку курсу на незалежність.

Маріано Рахой сказав сенаторам, що Іспанія стикається з викликом в своїй сучасній історії, додавши, що те, що відбувається в Каталонії, є «явним порушенням законів, демократії, прав всіх і буде мати наслідки».

На референдумі, який пройшов в Каталонії 1 жовтня більше 90 відсотків населення регіону, за даними місцевої влади, проголосували за відділення від іспанського королівства. Офіційний Мадрид назвав референдум незаконним.

Дивіться також: Що спровокувало опіоїдну епідемію у США?

Що спровокувало опіоїдну епідемію у США? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG