Спеціальні потреби

Джаред Лофнер постав перед судом


В Аризоні простав перед судом 22-річний Джаред Лофнер, який у суботу у місті Тусон здійснив замах на життя конгресмена Ґабріел Ґиффордс, убив шістьох і поранив більше десяти людей. Попереднє слідство виявило, що Лофнер заздалегідь планував напад, а тому навряд чи його визнають психічно хворим. Президент США Барак Обама у середу особисто відвідає місто Тусон, щоб поспілкуватися з родинами загиблих і відвідати в лікарні поранену конгресвумен.

У понеділок сотні працівників Конгресу вийшли на східці перед Капітолієм, щоби також віддати шану загиблим і підтримати конгресмена Ґабріел Ґиффордс, яка після отриманих поранень у критичному стані перебуває у лікарні.

Антоніо Валензуела виростав у Тусоні, а зараз працює у столиці. Він приніс квіти до символічного меморіалу у Вашингтоні і каже, що це жахлива трагедія, яка збентежила усіх:

«Це неправильно коли будь-хто може щось подібне просто взяти і зробити, а особливо коли таке стається в твоєму рідному місті».

Прапори на всіх державних установах США цього тижня будуть приспущені. Крім того деякі конгресмени почали закликати обидві політичні партії змінити тон спілкування між собою. Представник федерального округу Колумбія у Палаті представників Елеонор Голмс Нортон висловила такий погляд:

«Думаю, всім зрозуміло, що ми повинні охолонути в своїх висловлюваннях».

Тим часом у понеділок 22-річний Джаред Лофнер, який і почав стрілянину, постав перед федеральним судом міста Фінікс. Йому пред’явлено звинувачення у вбивстві двох федеральних працівників, а також у замаху на життя члена Конгресу. Так у суботу під час зустрічі конгресвумен Ґабріел Ґиффордс з виборцями, Лофнер впритул вистрілив їй у голову, а потім почав стріляти у натовп. Досі невідомо, що спонукало убивцю до такого вчинку.

Тим часом у лікарні медики досить оптимістично налаштовані щодо шансів на виживання тих, хто отримав поранення у той день, включаючи конгресвумен Ґиффордс, якій видалили частину черепа, щоби уникнути зараження мозку. Хірурги кажуть, що набряк може триматися 3-5 днів а той більше, але вони пильно стежать за ним і поки що інфекція не поширюється, тож вони сподіваються, що все буде добре.

Ґабріел Ґиффордс у березні голосувала за прийняття закону про реформу охорони здоров’я. Федеральний уряд каже, що вона була однією із щонайменше 10 конгресменів-демократів, на яких тиснули, щоби вони відмовились підтримати законопроект. Так конгресвумен Елісон Шварц зі штату Пенсильванія погрожували убити, але на щастя підозрюваний був затриманий і кинутий у в’язницю.

«Він подзвонив і сказав, що має зброю і прийде до нас додому і нас уб’є. Ми і поліція поставилися до цього дуже серйозно», – заявила Шварц.

Охорону навколо Капітолію з того часу посилили. Наразі обговорюються нові заходи безпеки для законодавців. Посадовці намагаються знайти баланс між гарантуванням безпеки конгресменам і наданням їм можливості вільно спілкуватися з електоратом. Адже саме це робила конгресмен Ґиффордс у час, коли їй в голову влучила куля.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG