Спеціальні потреби

США змінили стратегію щодо заборони на афганськиий мак


Рух Талібан в Афганістані фінансує свої операції значною мірою прибутками з продажу опію. Саме тепер відбувається збирання урожаю маку, з якого виробляється цей наркотик. Свого часу американські війська в Афганістані нищили макові поля. Тепер вони не перешкоджають афганським фермерам вирощувати цю рослину.

У західному районі провінції Кандагар афганські фермери збирають урожай опійного маку. Американські солдати це бачать, але їм не перешкоджають. Одному фермеру навіть заплатили 1 000 доларів після того, як американські та афганські сили безпеки спалили його урожай маку.

Цей підхід – спірний. Торгівля опієм є головним джерелом фінансування Талібану. Втім, якщо коаліційні війська спалили б урожай маку, то фермери звинуватили б США у злиденних умовах свого життя та могли б перейти на сторону Талібану.

Тому американські і коаліційні війська не перешкоджають афганським фермерам вирощувати опійний мак.

Сержант армії США Дастен Асплін пояснює новий підхід до справи вирощування наркотичного маку:

«Якщо в них буде багатий урожай, то вони одержать плату за свою важку працю. А відтак ми можемо приступити до боротьби з наркоторгівлею».

У цьому полягає новий американський підхід – після того, як Талібан заплатить афганським фермерам за їх мак, вони намагаються захопити торговців наркотиками. В одному випадку вже конфісковано чотири тонни опію ще до того, як Талібан зміг одержати прибуток від його продажу.

Сполучені Штати сподіваються одного дня переконати афганських фермерів вирощувати інші сільськогосподарські культури. Але до того часу на їх полях мабуть і далі процвітатиме опійний мак.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG