Спеціальні потреби

ПАРЄ та ЄС стурбованi виборчою ситуацiєю в Українi - 2004-09-30


Київ – 29 вересня. Президентські вибори в Україні можуть відбутися у спосіб, несумісний із стандартами Ради Європи. Про це сьогодні у Києві заявили члени делегації Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї органiзацiї. Свою стурбованість ситуацією в Україні напередодні виборів висловив сьогодні й Європейський Союз.

Спостерігачі моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи перебували в Україні три дні. За цей час вони зустрілися як із представниками влади, так і опозиції. Головною метою делегації було оцінити ситуацію в країні та рівень підготовки до проведення виборів. Як сказала журналістам член делегації Ганне Северiнсен, висновки делегації виглядають дуже невтішно.

«Делегація отримала велику кількість інформації, яка вказує на те, що президентські вибори, які наближаються, можуть відбутися у спосіб, несумісний із стандартами Ради Європи. Керуючись заявою Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї від 15 вересня щодо майбутніх виборів Президента в Україні, делегація зробить пропозиції до відповідних структур ПАРЄ і очікує, що відповідні зміни в Україні відбудуться до виборів».

Северінсен каже, що найбільше застережень у членів комітету до висвітлення передвибочої кампанії у мас-медіа. Недосконалою вона називає формування керівництва територіальних виборчих комісій. На сході України більшість тервиборчкомів очолили представники Віктора Януковича. Спостерігачі також радять внести поправки до закону і дозволити бути спостерігачами представникам громадських організацій.

Надішлють з Ради Європи і своїх спостерігачів. Наприкінці жовтня в Україну приїдуть 30 представників цієї організації. Можливо ця кількість буде навіть більшою – для того, щоб спостерігачі могли поїхати і у віддалені від столиці райони.

Чули у Європі і про можливість скасування виборів. Однак сподіваються, що вони відбудуться у встановлені терміни та без порушень.

Свою стурбованість ситуацією в Україні напередодні виборів висловив і Європейський Союз. У поширеній у середу заяві ЄС знову наполягає на першочерговій важливості незалежності ЗМІ та забезпеченні свободи слова для проведення чесної передвиборчої кампанії.

"Це включає рівний і справедливий доступ до мас-медіа, відсутність процедур реєстрації або ліцензування за політичними критеріями, а також припинення відключень трансляції приватних телеканалів через «технічні причини»", - наголошується у декларації ЄС.

"Це також включає неупереджене висвітлення позицій кандидатів у мас-медіа, зокрема, на державних загальнонаціональних телеканалах та відсутність будь-якого втручання з боку влади, включаючи розсилку інструкцій або вказівок мас-медіа (так званих «темників»)", - продовжують автори документу.

Крім того, у декларації зазначається, що забезпечення свободи слова включає також нейтральне ставлення всіх офіційних чиновників та закладів до позицій кандидатів у Президенти.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG