Спеціальні потреби

У Брюсселі підбили підсумки співпраці України з НАТО





У четвер у Брюсселі відбулось засідання комісії Україна-НАТО, на якому було підбито підсумки виконання Україною національної програми кооперації з Північноатлантичним альянсом. Як вважає генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, Україна успішно виконала першу національну програму щодо Співпраці з НАТО. Він подякував Україні за активну участь у міжнародних операціях Альянсу. Водночас Генсек НАТО наголосив, що на шляху до членства у НАТО в України попереду ще багато роботи:

«Україна повинна зробити ще багато для того, щоб досягти своєї амбітної мети. Союзники очікують високих стандартів від України у всіх сферах громадського життя. Майбутні Президентські вибори не є винятком. На цей момент я б хотів подякувати Україні за участь у всіх операціях та місіях НАТО у тому числі в Афганістані. Участь України підтверджує її волю та здатність бути частиною вирішення проблем безпеки у світі і ми вітаємо це».

У засіданні з української сторони взяв участь міністр закордонних справ Петро Порошенко. Виступаючи перед представниками країн-членів Альянсу, він зокрема ще раз підтвердив стратегічне прагнення України стати членом НАТО:

«Програма співпраці з НАТО пришвидшила процес проведення Україною реформ у військовому та громадському секторі, інтенсифікувала нашу співпрацю з Альянсом та зробила наші завдання і дії більш орієнтованими на результат. Рішення саміту у Бухаресті підтверджує свою правильність і корисність для кооперації Україна-НАТО. Ми робимо прагматичні та реалістичні кроки до нашої мети – членства у Північноатлантичному альянсі».

Міністр закордонних справ також повідомив, що Україна залишатиметься активним і надійним партнером НАТО у забезпеченні стабільності у світі. Зокрема, за словами Петра Порошенка, Україна збільшить кількість свого персоналу в Афганістані:

«Ми готові збільшити наш внесок у програми НАТО шляхом участі у нових ініціативах таких як допомога під час надзвичайних ситуацій, гарантування кібер-безпеки та операції з боротьби з піратами. Україна продовжуватиме робити свій внесок у забезпечення миру та гарантування безпеки. У зв’язку з цим 20 листопада Рада з національної безпеки та оборони ухвалила рішення потроїти кількість українського персоналу в Афганістані».

Інше за темою

XS
SM
MD
LG