Спеціальні потреби

Що думають самі афганці про стан в їх країні - опитування





Розробка нової стратегії ведення війни в Афганістані, яка триває вже восьмий рік – на сьогодні є одним із пріоритетних питань закордонної політики адміністрації США. У вівторок президент Обама зазначив, що не поспішатиме із збільшенням військового контингенту в країні. Тим часом, як свідчать соціологічні опитування, афганці вважають, що їхня країна рухається у правильному напрямку. Втім, поширена корупція і недостатній рівень безпеки все ще викликають найбільше занепокоєння серед населення.

Найбільшою проблемою для афганців є тероризм і насилля у зонах бойових дій між Талібаном та силами НАТО. Однак, як також автор нещодавно проведеного в країні дослідження Суніл Піллаі, виявлено і позитивні зрушення.

«Ті, які вважають, що країна рухається у правильному напрямку, кажуть, що це відбувається завдяки відбудові і збільшенню безпеки. Ті, хто стверджують, що Афганістан йде у неправильному напрямку, головними причинами цього називають корупцію і небезпеку».

Опитування свідчить, що більшість як сільського, так і міського населення дають позитивну оцінку економічному розвитку країни і вважають, що сьогоднішній уряд діє більш прозоро, аніж це було за правління Талібану. Однак, слід зазначити, що опитування проводили ще перед тим, як було виявлено численні порушення під час президентських виборів у серпні.

Окрім проблем безпеки афганців непокоїть питання розвитку інфраструктури країни та забезпечення побутових умов. Дві третини опитаних скаржились на погане електропостачання, а третина не має доступу до електрики взагалі. Як зазначив Піллаі, визначальним в даному випадку було, де жили респонденти.

«Ми виявили, що у місцевих районах питання безпеки відходить на друге місце, а такі проблеми як електрозабезпечення, дороги, водопостачання, безробіття виходять на перше місце».

Неочікуваним результатом було те, що підтримка демократії, як найкращої форми правління, впала з 84% у 2006 році до 78% цього року. Однак, порівняно з попередніми опитуваннями, більше людей задоволені тим, що освіта стала більш доступною для дітей, особливо дівчаток. Також великий відсоток респондентів відзначив збільшення довіри до поліції.

Втім, якщо мешканці мирних провінцій сподіваються на покращення безпеки вже в наступних кілька років, то жителі регіонів, в яких тривають конфлікти, мають менше оптимізму щодо швидкого покращення ситуації.

Соціологічні дослідження провела неурядова американська організація «Азійська фундація». В опитуваннях взяли участь майже шість з половиною тисяч людей у 34 афганських провінціях.


Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG