Спеціальні потреби

Депутати сумніваються в існуванні новоствореної коаліції


Ледь створивши коаліцію, депутати вже засумнівалися в її існуванні. «На сьогодні коаліції скоріше немає, ніж є», – сказала журналістам у середу представник Нашої України – Народної самооборони Ксенія Ляпіна. І послалася на те, що коаліційної угоди, про підписання якої учора заявив новообраний спікер, досі не існує в природі. Або до понеділка всі депутати підписують документ, або Литвин бере назад свої слова про народження коаліції, – такий ультиматум висунула Ляпіна від імені фракції НУ-НС.

Сумнівами в існуванні коаліції активно діляться з журналістами й інші депутати-нунсівці. «Юридично її нема», – сказав заступник голови фракції блоку Тарас Стецьків. «Литвин поспішив з оголошенням», – додав член фракції блоку Іван Плющ. А нунсівець Владислав Каськів стверджує категорично: ніякої коаліції у складі трьох створено не було.

І якщо вже самі члени оголошеної коаліції не знають, є вона чи ні, то ще більший скепсис висловлюють представники політичних сил, котрі до неї не увійшли. Член Партії регіонів, віце-спікер Олександр Лавринович повідомив, що в секретаріаті Ради не зареєстровано жодного документа про створення коаліції. На думку Лавриновича, Литвин оголосив всього-на-всього про намір створити коаліцію. «Погарячкував, це були емоції», – так прокоментував Лавринович учорашню заяву новообраного спікера.

А президія політради Партії регіонів назвала нову коаліцію «так званою». «Чергова авантюра і обман людей», – таку оцінку вчорашніх подій у парламенті дали регіонали у заяві, поширеній прес-службою партії. І додали, що у спроможність нової коаліції не вірять.

А тим часом фракція БЮТ усіх, хто сумнівається в законності новонародженої коаліції, відсилає в суд. «Якщо комусь не подобається, може звернутись до суду і там свою правоту доводити», – порадив у середу скептикам депутат-бютівець Андрій Портнов.

Що ж до лідерки блоку, то Юлія Тимошенко сповнена оптимізму. З проголошенням коаліції трьох, вважає прем’єрка, політичну кризу подолано, і тепер обіцяє, підсиливши уряд, узятися до приборкання кризи економічної:

«У найближчі дні ми зможемо посилити склад уряду новими людьми, які прийдуть працювати в уряд. Я думаю, в найближчі дні ми зможемо до керівництва повноцінного привести і Фонд держмайна, і антимонопольний комітет. А по суті справи, є надія, що країна запрацює».

Стриманий оптимізм сьогодні демонструє і Президент України. Віктор Ющенко у середу офіційно привітав новообраного голову Верховної Ради Володимира Литвина. Ющенко висловив сподівання, що новий спікер розблокує роботу Ради та покладе край, було сказано, «політичній лихоманці». Що ж до новоствореної коаліції, то про неї президент згадав у єдиному контексті. Парламентська коаліція має бути «спроможна де-юре і де-факто», – наголосив Ющенко, слова якого цитує прес-служба глави держави.

Нагадаємо, що у вівторок 9 грудня Верховна Рада України обрала нового спікера Володимира Литвина та оголосила про створення коаліції у складі Блоку Юлії Тимошенко, Нашої України – Народної самооборони і Блоку Литвина. Того ж таки дня частина нунсівців заявили про те, що коаліційна угода оформлена неправильно: замість підпису глави фракції НУ-НС В’ячеслава Кириленка там стоїть підпис його заступника Бориса Тарасюка. Водночас прихильники новоствореної коаліції нагадали: рішення увійти до «союзу трьох» було офіційно ухвалено у фракції НУ-НС більшістю голосів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG