Спеціальні потреби

Кандидати у президенти США перейшли до атаки один одного


Соціологічні дослідження останнього часу показують, що визначальним фактором при виборі наступного президента США для американців стала економіка. Проблеми зовнішньої політики чи права сексуальних менших відходять на другий план, коли люди підраховують скільки вони заплатили в магазині за продукти і скільки їм коштувало заправити свій автомобіль. Барак Обама і Джон Маккейн намагаються довести, що їхній план виводу країни з економічної кризи – найкращий і при цьому не забувають покритикувати план один іншого.

Барак Обама звинуватив свого суперника республіканця в тому, що, мовляв, Маккейн є маріонеткою в руках великих нафтових компаній:

«Джон Маккейн лише минулого місяця отримав більше мільйона доларів від нафтобосів. Більшість цих коштів надійшла після того, як він оголосив свій план добувати нафту у водах поблизу американського узбережжя. Саме цього дуже хочуть його покровителі».

Обама навіть випустив відповідну антирекламу, звинувативши МакКейна у лобізмі. Але сам демократ також отримує пожертви на свою кампанію від нафтової індустрії, нещодавно він отримав майже 400 тисяч доларів. До того ж у понеділок він оголосив, що змінив свою думку стосовно буріння американського шельфу. Тепер він вже не проти:

«Я схиляюся підтримати цей план, якщо це допоможе прийняти широку енергетичну програму».

Він також змінив свою думку стосовно використання бензину зі стратегічного резерву країни, як короткотерміновий захід для зниження цін на бензин для населення. Раніше Обама був категорично проти.

Таким чином Барак Обама перейняв певні тези у свого опонента, при цьому продовжує наполягати на необхідності швидше впроваджувати гібридні технології і обіцяє, що у разі обрання, до кінця його першого терміну принаймні 10% енергії країни буде надходити з відновлювальних джерел.

Штаб Маккейна, як і сам кандидат, намагається критикувати кожне слово Обами:

«Ми мусимо бурити на шельфі і робити це зараз! Ми не зможемо досягнути енергетичної незалежності просто підкачавши колеса».

Саме підкачати колеса своїх авто запропонував раніше Обома. Коли його запитали як люди можуть допомогти країні економити енергію Обома зазначив:

«Якщо кожен вчасно слідкуватиме за своїм двигуном та тиском у шинах, то це зекономить країні стільки ж нафти, скільки дасть буріння американського шельфу».

Експерти кажуть що Обама значно перебільшив ці цифри. Нафти на шельфі залягає значно більше, ніж можна буде зекономити всім водіям разом взятим. Втім економія – також не завадить, кажуть вони.

Маккейн не прогавив можливості вколоти Обаму, він пропонує всім, хто дасть 25 доларів на його кампанію – безкоштовний пристрій, що вимірюватиме тиск в колесах автомобілів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG