Спеціальні потреби

Ющенко застерігає уряд від тіньової приватизації


Ющенко запідозрив Тимошенко у намірі роздати обленерго “потрібним” людям. Свої звинувачення на адресу прем’єрки президент озвучив у недільному ефірі на телеканалі “1+1”. В інтерв’ю, переданому зі швейцарського Давосу, глава держави заявив: він має сигнали про те, що планована приватизація обласних енергогенеруючих компаній може обернутися простою роздачею певним “голосам”, аби вони у парламенті голосували так, як хтось забажає.

“Я не хотів би, – наголосив Ющенко, – щоб продаж обленерго пов’язувався з тіньовими “кишеньковими” домовленостями певних політичних сил стосовно розподілу цих об’єктів конкретним людям”.

Президент застеріг, що у разі спроб реалізувати подібний план його реакція буде миттєвою, і він не дасть провести, як було сказано, “розпродаж України”. Глава держави вкотре висловився також проти “проїдання” коштів від приватизації, натякаючи на виплату знецінених заощаджень Ощадбанком, яку проводить уряд Тимошенко.

Свої побоювання Віктор Ющенко повторив у понеділок у Києві, під час традиційної щотижневої зустрічі керівників держави у президентському секретаріаті. Говорячи про організацію приватизаційного процесу в 2008-му році та запобігання ризикам у цій сфері, президент застеріг від продажу державного майна заради наповнення держбюджету.

“Не жити одним днем” і “не розпродавати Україну з молотка” закликав глава держави, слова якого цитує президентська прес-служба. Як підкреслив Ющенко, непродумана приватизація стратегічних об’єктів, зокрема енергетичних, може становити загрозу національній безпеці.

Згадані заяви президента змусили оглядачів заговорити про початок відкритої фази війни Ющенка з Тимошенко. Нові суперечності між двома помаранчевими лідерами викликали також активізацію політичних опонентів. Представник Партії регіонів Нестор Шуфрич в інтерв’ю інформагентству “Ліга” висловив думку, що конфлікт між Ющенком і Тимошенко неминучий і що він може вилитись у дострокові президентські вибори. Назвавши звинувачення президента “абсурдними”, реґіонал заявив:

“Зараз усе залежить від того, наскільки в Тимошенко вистачить стриманості терпіти знущання Ющенка”.

А тим часом провідні експерти заявляють, що не мають інформації про будь-які тіньові схеми приватизації обласних енергогенеруючих компаній. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін в інтервю “Голосу Америки” зазначив, що не бачить проблем у планах уряду продати обленерго. За його словами, держава вже сьогодні де-факто втратила будь-які важелі впливу щодо більшості цих компаній, і ними керують міноритарні менеджери на користь власників:

“Таким чином, подальший продаж обленерго не містить якихось проблем, якщо дійсно правильно виписати правила продажу за світовим досвідом, а також за досвідом, який має Україна. І дійсно, може розгорнутись значна боротьба і можна буде продати ці підприємства за значні кошти. Це, мені здається, головна інтрига. Я не маю жодної інформації про якісь таємні або незрозумілі схеми продажу цих підприємств, і мені здається, що приватизацію обленерго треба продовжувати. Однак слід виписати правила їх продажу, щоб не було якоїсь прихованої або таємної приватизації”.

А між тим Юлія Тимошенко заявила, що їй заважають проводити реформи. Про це український прем’єр сказала під час сьогоднішнього виступу в Європарламенті. Тимошенко не поточнила, хто саме стоїть на заваді реформам, однак закликала Європейський парламент допомогти реформувати Україну.

Нагадаємо: 16 січня Кабінет Міністрів затвердив список з 26 підприємств для першочергової приватизації у 2008-му році. А 21 січня Ющенко попросив Тимошенко скасувати цей список до ухвалення нового закону “Про державну програму приватизації”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG