Спеціальні потреби

Чи Опра спроможна запевнити перемогу Обамi?


Найбагатша та найвпливовіша жінка в індустрії шоу-бізнесу Опра Вінфрі, схваливши будь-яку книгу, може негайно перетворити її на бестселер. А чи вистачить її зіркової сили, аби перетворити кандидата в президенти? В цьому доведеться переконатися одному з претендентів в президенти від Демократичної партії Бараку Обамі.

У минулi вихiднi Опра Вінфрі брала участь в турне разом з Обамою у трьох ключових штатах, в яких відбудуться перші попередні вибори. Саме за результатами голосування в окремих штатах демократи на своєму з`їздi влiтку 2008 року оберуть єдиного кандидата, який візьме участь у боротьбі за президентську посаду.

Атмосфера на мітингу в одному з штатiв – Айові -- більше нагадувала рок-концерт, ніж політичне зібрання. І зіркою там безперечно була Опра Вінфрі:

«Вперше в своєму житті я відчуваю потребу підтримати чоловіка, який має нове бачення для Америки», -- сказала вона під гучнi оплекси захопленої публіки.

Аби допомогти своєму обранцеві, Опра не шкодувала епітетів: «Ви бачите політика, який має талант до красномовства та є кришталево-чесним».

Але чи обернеться її підтримка реальними голосами? Політолог Арiанна Гаффiнґтон вважає, що Опра звичайно може спонукати жінок купувати книжки, купувати будь-який товар, який вона схвалює. «Але побачимо, чи зможе вона так само продати політика», - говорить Гаффiнґтон.

Тим часом виборцi розходяться в думках щодо здатності Опри чи інших знаменитостей впливати на політичні уподобання своїх прихильникiв. «Я поважаю її думку, але я вважаю, що ми, на жаль, забагато прислухаємося до індустрії розваг та Голівуду», - сказав один виборець в Айові. Водночас iнший зазначив, що «вона – велика постать і її думка є важливою для багатьох людей».

Значна частина боротьби між кандидатами в демократичному таборi точиться за голоси жінок та чорношкірих. І в обох категоріях підтримка Опри може бути суттєвою. В даному випадку її отримав Обама, а не єдина особа, яка в цьому таборi представляє жiнок - Гiлларi Клінтон.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG