Спеціальні потреби

США скорочує грошову допомогу Сербії


Сполучені Штати повідомили про припинення допомоги центральному уряду Сербії сумою у сім мільйонів доларів. Привід--брак співпраці з міжнародним трибуналом з питань воєнних злочинів у колишній Югославії. Проте, гуманітарна допомога і допомога для зміцнення демократії - продовжуватиметься.

Торік, після початкового рішення про припинення допомоги, арешт і передача Гаазькому трибуналові понад дванадцятьох осіб, проти яких висунуто звинувачення, спонукали державного секретаря США Кондолізу Райс визнати, що Сербія співпрацювала з трибуналом з питань воєнних злочинів. Але відтоді ця співпраця припинилася, зокрема, щодо арешту колишнього командира армії боснійських сербів, звинуваченого у воєнних злочинах, Ратка Младича.

Младича розшукують за його роль у вбивстві приблизно восьми тисяч боснійських мусульман (чоловіків і хлопців) у Сребрениці. Трибунал назвав ці вбивства «тріумфом зла». У дев’яносто шостому році проти Младича висунуто обвинувачення у злочинах проти людства. Однак, за всіма ознаками, ще у дві тисячі другому році він отримував зарплату від сербської армії.

Сполучені Штати запропонували винагороду на суму до п’яти мільйонів доларів за інформацію, яка доведе до арешту Ратка Младича. Посол Сполучених Штатів у Сербії і Чорногорії Майкел Полт каже: «Вже пора, щоб уряд Сербії виніс правильне рішення і передав Младича трибуналові в Гаазі, та звільнив своїх громадян від темної сторони свого минулого».

Інший горезвісний утікач, якому інкримінують воєнні злочини, це колишній президент боснійських сербів, Радован Караджич. Його вважають творцем політики боснійських сербів та етнічних чисток проти боснійських мусульман у дев’яностих роках. Державний секретар США Кондоліза Райс заявила, що політика Америки ясна й безкомпромісна: кожна балканська країна мусить арештувати своїх громадян, яким інкримінують воєнні злочини, бо в противному випадку вона не матиме майбутнього у НАТО.

Сполучені Штати хотіли б зміцнити свої відносини із Сербією і допомогти їй зробити дальший поступ у напрямку повної інтеграції в євро-атлантичні структури. Проте Сербія мусить виконати свої міжнародні зобов’язання і заарештувати тих, проти кого висунув звинувачення трибунал з питань воєнних злочинів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG