Спеціальні потреби

УАП: українське ТБ повне виборчої антиреклами


Телебачення заполонила політична антиреклама. У нинішню парламентську кампанію її навіть більше, ніж у попередню президентську. Такого висновку дійшла Академія української преси, дослідивши зміст передвиборчої реклами на десяти провідних каналах українського телебачення.

Заборонений у торгівлі прийом – лаяти чужий товар, щоб продати свій – прижився в українській політиці. У минулу президентську кампанію телеглядачів лякали піснями про громадянську війну та картами України, поділеними на сорти. Сьогодні політична антиреклама не настільки жорстка й одіозна – але стало її навіть більше, ніж на попередніх виборах. Це засвідчило дослідження, проведене Академією української преси. У січні антиреклама на телебаченні становила третину всього рекламного часу та більше третини всіх рекламних повідомлень. “Вони збираються повернутись”, -- застерігає рекламний ролик “Нашої України”. “Помаранчеві не виконали обіцяного”, -- відповідає ролик суперника – Партії регіонів. А блок “Не так!” уже в самій своїй назві містить антирекламу.

Як зазначають експерти Академії української преси, окрім явної політичної реклами, учасники нинішньої виборчої кампанії охоче вдаються до прихованої. Назву партії, блоку чи персони прямо не згадують, проте пісня Руслани, оголошення про спектакль Бенюка чи Софія Ротару з олією “Стожар” промовляють самі за себе. Дослідження показало, що в грудні прихована реклама складала майже 40 відсотків рекламних повідомлень.

З інших особливостей нинішньої кампанії, дослідники відзначають домінування реклами опозиції. Лідером за обсягом реклами на телеканалах у січні була Партія регіонів. Їй належала п`ята частина усіх рекламних повідомлень. Активно рекламують себе також Народний блок Литвина, “Наша Україна”, блок “Не так!” і “Пора”. Водночас у телеефірі практично відсутня реклама БЮТу і Соціалістичної партії. Загалом із 45 учасників перегонів телерекламою заявили про себе тільки 24.

Дослідники звертають також увагу на те, що зросла частка рекламних повідомлень через персони. 70% усієї політичної реклами присвячено лідерам. Причому найохочіше презентує себе в такий спосіб Партія регіонів: Янукович і Чорновіл, Ахметов і Карпачова присутні у п`ятій частині повідомлень. Серед інших лідерів найчастіше згадується Литвин.

Як виглядає, вибирати виборцям, як і раніше, доведеться не стільки ідеологію, скільки особистості, -- каже керівник проекту, президент Академії української преси Валерій Іванов:

«Підтверджується та сама картина, що була й при дослідженні політичних новин. Тобто вибір пропонується швидше якихось харизматичних осіб, лідерів, а не ідеалів ідеологічних чи стратегії розвитку країни. І в рекламі на 10-20 % переважає реклама через персони, а не через соціальні, політичні цінності... Ця стратегія зрозуміла, але ця стратегія навряд чи може дати можливості для вибору електорату України», -- зазначив Iванов.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG