Спеціальні потреби

Верховна Рада затвердила Єханурова главою уряду


В Україні – новий прем`єр-міністр. Із другої спроби Верховна Рада затвердила на цій посаді Юрiя Єханурова. Представники влади сподіваються, що результативне голосування покладе край політичній кризі і чварам в країні.

Вже вдруге на цьому тижні Віктор Ющенко був змушений просити згоди парламентарів на призначення Юрія Єханурова головою уряду. У вівторок йому не вистачило лише трьох депутатських голосів. Цього разу виступ президента був значно коротшим. Він говорив менше абстрактних закликів до єднання. Натомість розповів про конкретні кроки на зустріч. Віктор Ющенко сказав, що своїм указом ліквідував посади державного секретаря та першого помічника президента України. Глава держави пообіцяв оновити свій апарат і значно його скоротити. Ще одна поступка – обмеження повноважень у кадрових питаннях РНБО.

Без зайвих слів спікер поставив питання на голосування – за обрання Юрія Єханурва проголосувало 289 депутатів. Недостачу голосів дала фракція «Регіонів України». Сім депутатів із Блоку Юлії Тимошенко не виконали рішення фракції і також підтримали кандидата.

Після голосування президент, спікер і прем`єр підійшли до журналістів і зробили заяву. Першим слово взяв Віктор Ющенко. Назвав останні 12 днів найважчими в своєму житті. Сказав, що влада пройшла через самоочищення і має засвоїти цей урок. Найголовніше, вважає, Ющенко, що країна не звернула з демократичного шляху.

«На терезах було – або віддати перевагу Україні, або віддати перевагу певному колу своїх колег. Я щасливий тим, що я зробив вибір в сторону України. Я переконаний, що мої друзі і партнери зрозуміють ціну цього питання».

Спікер Володимир Литвин також вважає призначення прем`єра доленосним.

«Прийнявши таке рішення, підтримавши пропозицію президента, ми тим самим зупинили будь-які сценарії розхитування України. Це перше і головне – ми принесли стабільність».

Новообраний прем`єр Юрій Єхануров каже, що пережив важкий час. Але задоволений, що елітам країни, які були розділені під час президентських виборів, вдалося порозумітися.

«Я так думаю, що ми достойно пройшли цей шлях. Свої погляди і погляди уряду, який із сьогоднішнього дня почне формуватися, я оголошу у Дніпропетровську наступного тижня. І це буде потужний сигнал для нашого великого, малого та середнього бізнесу. А також для тих партнерів із-за кордону, які з нами співпрацюють».

В уряді буде третина людей, які взагалі не мають відношення до політики, сказав Єхануров. Втiм на жодні запитання щодо складу уряду новий прем`єр не відповів, залишивши оглядачам можливість робити прогнози.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG