Спеціальні потреби

На Близькому Сходi Лору Буш вітають не так тепло


Перша леді США Лора Буш в рамках подорожі на Близький Схід відвідала Ізраїль і Західній Берег. Головнa метa її подорожі - продемонструвати добру волю США. Однак її перебування супроводжувалось бурхливими демонстраціями.

Під час відвідин в Єрусалимі одного із найсвятіших для мусульман місць Лору Буш зустріли розлючені палестинські мусульмани:

«Як ви посміли сюди приїхати?» - кричали деякі демонстранти. «Чого ви переслідуєте мусульман? Вам тут не місце!» -- вигукували вони.

Щоб відмежувати демонстрантів від першої леді США, ізраїльська поліція створила людський ланцюг.

Іронія цього полягала в тому, що Лора Буш відвідала мечеть, щоб засвідчити толерантність Америки. Одначе з часу опублікування журналом Ньюзвік статті про осквернення американськими слідчими на базі Гуантанамо священного для мусульман Корану на Близькому Сході не вщухають анти-американські настрої, незважаючи на те, що пізніше журнал спростував це своє повідомлення.

Втiм не тільки мусульмани висловлювали пані Буш своє невдоволення. Приблизно 40 ізраїльських демонстрантів зустріли її перед найсвятішим для євреїв місцем - Західною стіною в Єрусалимі:

«Звільніть негайно Полларда», вигукували вони. Вони мали на увазі Джонатана Полларда, американського єврея, засудженого двадцять років тому на довічне ув’язнення за шпигунство на користь Ізраїлю. Сполучені Штати не раз відкидали заклики Ізраїлю звільнити його.

Для пані Буш відвідини Ізраїлю та Західного Берега були можливістю безпосередньо переконатись в тому, наскільки емоційно-вибуховими є настрої на Близькому Сході. «Пробувши тут лише один день, ми побачили, які пристрасті тут вирують», - зауважила вона.

Спокійніший день американська перша ледi провела в контрольованому палестинцями Єрихоні на Західньому березі:

«Я зустрілася з гупою ізраїльських жінок. Відтак була на чайному прийомі у палестинських жінок. Всі вони, багато з них матері, заявили про своє бажання жити в мирi».

На закінчення свого візиту в регіоні пані Буш відвідала меморіял голокосту Яд Вашем.

XS
SM
MD
LG