Спеціальні потреби

Нова влада про одне iз своїх головних досягнень


Київ - 3 травня. Одним із своїх головних досягнень нова українська влада називає забезпечення принципу свободи слова та ЗМІ. Сьогодні у Всесвітній день преси президент Ющенко ще раз наголосив, що буде дотримуватися цього принципу.

Про свободу слова в Україні говорять останні кілька років. Спочатку – головною темою були кричущі порушення у цій царині та факти смертей журналістів через політичні мотиви. Потім, в період помаранчевої революції, тодішня опозиція обрала цю тему одним із виборчих гасел. Віктор Ющенко на Майдані обіцяв забезпечити свободу слова та медіа а також безпеку журналістам. Тепер, ставши президентом, Ющенко називає нову ситуацію в медіа одним із головних своїх досягнень за перші сто днів перебування на чолі держави. Експерти, які займаються моніторингом порушень свободи слова також визнають, що ситуація в Україні у цій царині принципово змінилася.

Безперечним позитивом також називають і суттєве просування розслідування резонансних вбивств журналістів – зокрема справи Гонгадзе. За цей рік громадськість дізналася чимало нових фактів щодо цього вбивства, і влада обіцяє довести цю справу до кінця і назвати замовників злочину.

Самі журналісти визнають, що нині не відчувають тиску з боку держави. Втім вказують на деякі моменти, які свідчать про небажання окремих можновладців у всьому дотримуватися проголошених на Майдані принципів. Одним із таких моментів можна вважати дискусію довкола створення Громадського мовлення в Україні. Поки що влада не надто поспішає із перетворення державного телебачення на громадське, хоч і визнає необхідність появи такого каналу. Натомість журналісти кажуть про те, що лише поява потужного громадського мовника дасть українській журналістиці нові професійні стандарти.

Напередодні всесвітнього дня преси керівники каналу УТ-1 Перший національний оприлюднили маніфест, в якому записані головні принципи роботи каналу, які по суті є принципами громадського мовника. Втім питання про можливість втручання у його роботу залишається, оскільки УТ-1 і далі залишається державним каналом, і контролюється державою.

Президент Ющенко, який сьогодні привітав журналістів наголосив, що преса має бути контролером дій влади, і запропонував разом з ними поговорити про дотримання стандартів українськими журналістами.

XS
SM
MD
LG