Спеціальні потреби

Україна ледве уникнула атомної катастрофи, коли станція залишилась без струму, говорить Зеленський


Архівне фото: президент України Володимир Зеленський (Photo by Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP)
Архівне фото: президент України Володимир Зеленський (Photo by Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP)

КИЇВ, 26 серпня (Reuters) – Світ ледве уникнув радіаційної катастрофи, коли електроенергія на найбільшій в Європі атомній електростанції була відключена на кілька годин, заявив президент України, закликавши міжнародні організації діяти швидше, щоб змусити російські війська покинути це місце.

Президент Володимир Зеленський заявив, що російський обстріл у четвер спричинив пожежі в зольниках сусідньої вугільної електростанції, через що Запорізьку електростанцію було відключено від енергомережі. Російський посадовець заявив, що винна Україна.

Резервні дизель-генератори забезпечили електропостачання, яке є життєво важливим для систем охолодження та безпеки на станції, сказав Зеленський. Він відзначив роботу українських техніків, які обслуговують станцію під прицілом російських військових.

"Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії", - сказав він у відеозверненні в четвер увечері.

"Росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи. Кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи", - сказав він.

Мешканці Києва, приблизно за 556 км (345 миль) на північний захід від станції, висловили занепокоєння ситуацією.

"Звичайно, всі бояться, весь світ боїться. Я дуже хочу, щоб ситуація знову стала мирною. Я хочу, щоб перебої з електроенергією були подолані і додаткові об'єкти запрацювали", - сказав 35-річний бізнесмен Володимир, який відмовився назвати своє прізвище.

“Енергоатом” повідомив, що електроенергія для власних потреб станції зараз постачається по лінії електропередач від електромережі України, і тривають роботи з відновлення підключення до мережі двох діючих реакторів станції.

Володимир Рогов, призначений Росією чиновник в окупованому місті Енергодар поблизу заводу, звинуватив у інциденті збройні сили України, заявивши, що вони спричинили пожежу в лісі поблизу заводу. За його словами, місцеві міста були знеструмлені на кілька годин.

«Це сталося через відключення ліній електропередач від Запорізької АЕС внаслідок провокацій бойовиків Зеленського, — написав Рогов у Telegram. - Саме відключення сталося через пожежу та коротке замикання на лініях електропередач».

Міністерство оборони Росії заявило в п'ятницю, що його війська знищили гаубицю M777 американського виробництва, яку, за його словами, Україна використовувала для обстрілу Запорізької станції. Супутникові зображення показали пожежу поблизу заводу, але Reuters не змогло перевірити її причину.

"Енергоатом" заявив, що інцидент у четвер був першим повним відключенням станції, яка стала гарячою точкою шестимісячної війни.

Росія знову вторглася в Україну в лютому, захопила станцію у березні і з того часу контролює її, хоча українські технічні працівники досі працюють там. Росія та Україна звинуватили одна одну в обстрілі об’єкта, посилюючи побоювання щодо ядерної катастрофи.

Організація Об'єднаних Націй прагне отримати доступ до станції та закликає демілітаризувати територію. Представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) "дуже, дуже близькі" до того, щоб відвідати Запоріжжя, заявив у четвер генеральний директор агентства Рафаель Гроссі.

У п'ятницю Німеччина засудила продовження російської окупації станції. "Ситуація (там) все ще дуже, дуже небезпечна", - сказав речник МЗС.

Ядерні експерти попередили про ризик пошкодження басейнів відпрацьованого ядерного палива або реакторів. Відключення електроенергії, необхідної для охолодження басейнів, може призвести до катастрофічного розплавлення.

«Російська рулетка» — гарна метафора, тому що росіяни крутять патронник револьвера, погрожуючи розірвати мізки реактора по всій Європі»
Пол Брекен

Пол Брекен, експерт з національної безпеки та професор Єльської школи менеджменту, сказав, що занепокоєння полягає в тому, що артилерійські снаряди або ракети можуть пробити стінки реактора, що призведе до витоку радіації на потенційно великої території, подібно до аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Аварія на Запорізькій станції може "вбити сотні чи тисячі людей і завдати екологічної шкоди набагато більшій території, що сягає Європи", - сказав Бракен.

«Російська рулетка» — гарна метафора, тому що росіяни крутять патронник револьвера, погрожуючи розірвати мізки реактора по всій Європі», — сказав Бракен.

Бойові дії

Сухопутний наступ Росії зупинилвся в останні місяці після того, як її війська були відкинуті від столиці Києва в перші тижні вторгнення, але бої тривають уздовж лінії фронту на південь і схід.

Російські війська контролюють значну територію вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів України, тоді як на східному Донбасі, який включає Донецьку та Луганську області, конфлікт переріс у війну на виснаження.

Вибухи пролунали в п'ятницю зранку в південному місті Миколаїв, ключовому полі битви, де російські війська намагаються просунутися далі на захід уздовж узбережжя, щоб відрізати Україну від Чорного моря.

Безпосередня причина вибухів невідома, заявив губернатор області Віталій Кім, додавши, що два села поблизу були обстріляні. Повідомлень про постраждалих немає.

Українські військові заявили, що їхні сили відбили російські штурми міст Бахмут і Соледар на сході Донецької області та завдали ударів по складах боєприпасів і особовому складу противника на півдні Херсонської області.

Українські сили випустили близько 10 ракет з реактивної системи залпового вогню HIMARS, поставленої США, по місту Стаханов на сході Донбасу, повідомили промосковські сепаратистські "посадовці" в Луганську, цитує російське інформаційне агентство ТАСС.

Reuters не зміг перевірити звіти з місця бою жодної зі сторін.

Кремль заявляє, що його метою є «денацифікація» та демілітаризація України та усунення передбачуваних загроз безпеці Росії. Україна і Захід кажуть, що це безпідставний привід для загарбницької війни.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG