Спеціальні потреби

Держдеп: безвіповідальні дії Росії можуть призвести до іциденту з витоком радіації 


 Фото: Запорізька атомна електростанція. (Супутниковий знімок ©2022 Maxar Technologies via AP)
 Фото: Запорізька атомна електростанція. (Супутниковий знімок ©2022 Maxar Technologies via AP)

США стурбовані через загрозу ядерного інциденту, до якого можуть призвести дії Росії. Про це заявила заступниця держсекретаря США Бонні Дженкінс під час спілкування з пресою в четвер, повідомляє CNN.

"Нас усіх непокоїть потенційний ядерний інцидент, - заявила Дженкінс. - Нас усіх непокоїть потенційний витік радіації, через безвідповідальні дії Росії".

Дженкінс, як повідомляють ЗМІ, вказала, що витік радіації може "становити загрозу не лише для людей, але і для навколишнього середовища в Україні а також вплинути на сусідні країни і всю міжнародну спільноту".

Вона підтримала спрямування місії МАГАТЕ на станцію. Як повідомляв Голос Америки, МАГАТЕ сподівається спрямувати делегацію на станцію вже у найближчі дні.

"Ми повинні бути там найближчим часом. Як тільки Київ і Москва це узгодять – ми мусимо їхати", - сказав пресі генеральний директор МАГАТЕ, Рафаель Гроссі у четвер.

Сьогодні ж "Енергоатом" заявив, що зв'язок станції з українською енергомережею через останню, четверту, лінію сполучення переривався декілька разів у четвер, через пожежі поблизу станції. Ще три лінії, що пов'язували станцію з українською енергосистемою не працюють через обстріли, заявили в компанії. В результаті ЗАЕС вперше в історії відключено від мережі, йдеться в повідомленні.

Дженкінс не підтвердила інформацію про відключення станції від енергомережі.

Британське Міноборони в четвер вказало на ризики, які військова окупація складає для безпеки Запорізької АЕС. Основний ризик для операції реактора, вказують у відомстві, є зрив в роботі системи охолодження, шкода для резервної системи енергії, або помилки працівників, які діють під тиском.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG