Спеціальні потреби

США попереджали 14 переважно африканських країн, що до них прямує вкрадене в Україні зерно – New York Times


Президент Росії Володимир Путін бере участь у зустрічі з президентом Сенегалу Макі Саллом, який зараз є головою Африканського Союзу, у державній резиденції Бочаров Ручей у Сочі, Росія, 3 червня 2022 року. Sputnik/Михайл Климентьєв/Кремль через REUTERS.
Президент Росії Володимир Путін бере участь у зустрічі з президентом Сенегалу Макі Саллом, який зараз є головою Африканського Союзу, у державній резиденції Бочаров Ручей у Сочі, Росія, 3 червня 2022 року. Sputnik/Михайл Климентьєв/Кремль через REUTERS.

В середині травня Державний департамент США надіслав оповіщення 14 переважно африканським країнам про те, що російські вантажні судна, заповнені «краденим українським зерном», виходять із портів поблизу України. Про це пише у своєму розслідуванні New York Times.

У п’ятницю, 3 травня, на сотий день з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, глава Африканського Союзу, президент Сенегалу Макі Салл, зустрівся з Володимиром Путіним у сочинській резиденції президента Росії.

За повідомленням російських ЗМІ, під час зустрічі обговорювали постачання українського зерна в країни Африки. Путін пообіцяв допомогти, повідомив за результатами переговорів сенегальський президент:

«Президент Путін висловив готовність сприяти експорту українського зерна. Росія готова забезпечити експорт своєї пшениці та добрив».

Дивіться також: Країни Заходу розмірковують над тим, як створити безпечний коридор, щоб розблокувати порт Одеси. Відео

Чимало африканських країн, пише New York Times, неоднозначно ставляться до західних санкцій проти Росії через залежність від продажу російської зброї, симпатії часів Холодної війни та гостру нестачу продуктів харчування.

За даними ООН, які наводить видання, «Україна та Росія забезпечують близько 40% потреб Африки в пшениці, де ціни на зерно зросли на 23% за останній рік». Через посуху голодують, в основному, в Сомалі, Ефіопії та Кенії 17 мільйонів людей. У цій ситуації, кажуть експерти, африканці не будуть зважати на походження зерна.

«Це не дилема, - цитує видання Хасана Ханнедже, директора Міжнародного інституту стратегічних досліджень HORN, дослідницького органу в Кенії. - Африканцям байдуже, звідки вони беруть їжу, і якщо хтось збирається моралізувати про це, той помиляється».

Російські посадовці відмовляються брати на себе відповідальність за створення продовольчої кризи, звинувачуючи в ній західні санкції.

Через перекриття Росією морських шляхів в українських портах залишаються заблокованими десятки українських та іноземних суден. Американська влада звинувачує Росію у використанні голоду як зброї.

«В різних частинах країни вона буквально блокує доступ до їжі та іншої гуманітарної допомоги. Вона також використовує продовольство як зброю за межами України, перешкоджаючи потраплянню українських товарам на міжнародні ринки», - заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен під час відвідування Українського інституту Америки в Нью-Йорку наприкінці травня.

Також українська влада звинувачує росіян у крадіжці до 500 тис. тонн пшениці вартістю 100 мільйонів доларів, пише New York Times.

В інтерв’ю виданню заступник міністра сільського господарства України Тарас Висоцький пояснив, що вирішення продовольчої проблеми в Африці полягає в більшому тиску на Росію, аби вона припинила війну, а не в закупівлі награбованого.

Є «проста відповідь, — цитує його видання, - припиніть війну».

Як раніше повідомляв Голос Америки, представники ЄС також прямо звинувачує Росію у створенні дефіциту зерна у світі.

«Росія несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі зерном. Замість того, щоб припинити свою агресію, вона прагне перекласти відповідальність на міжнародні санкції. Це дезінформація», – зокрема написав представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель у Твіттері.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG