Спеціальні потреби

Республіканці окреслили плани по допомозі Україні та міжнародній політиці


Джон Маккейн: Розмови про статус України, лише після повернення Криму та Сходу
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Джон Маккейн: Розмови про статус України, лише після повернення Криму та Сходу

«З одного боку, вони хочуть підкреслити невдачі Адміністрації президента, а з іншого, хочуть виглядати як відповідальна партія, що може вести за собою країну».

Конгрес США на чолі з республіканцями в обох палатах приступив до роботи. Це найбільше представництво американських законодавців від Республіканської партії за останні майже 70 років. Головою Палати Представників уже втретє делегати обрали Джона Бейнера. Лідером більшості у сенаті прогнозовано став Мітч Макконел. Чимало комітетських портфелів дісталось законодавцям, які займають активну проукраїнську позицію. Серед них – сенатори Джон Маккейн та Боб Коркер.

З мінімальним відривом буквально вирвав перемогу у своїх опонентів по партії вже втретє спікер Палати представників Джон Бейнер. «На нашому шляху ми можемо спіткнутися, але ми американці не зраджуємо нашому завданню, ми не опускаємо руки. То ж давайте піднімемось і доведемо, що скептики помиляються», - поділився оптимізмом у своїй промові спікер Палати представників.

Джону Бейнеру і справді необхідно нині міцно стояти на ногах, адже останнє голосування продемонструвало, що підтримка у нього значно послабшала порівняно з останнім обранням два роки тому.

Статус більшості в обох палатах дасть республіканським законодавцям додатковий гучномовець для критики президентських ініціатив

Група із 25 республіканських консерваторів, які раніше віддали свої голоси за Бейнера, сьогодні втратили до нього довіру.

Однопартійці закидають спікеру брак наполегливості у питаннях скорочення бюджетних витрат, у протидії ініціативам Президента щодо імміграційної реформи та реформи охорони здоров’я.

Та за словами американських політологів, все ж більшість республіканців сьогодні хочуть мати репутацію партії, що пропонує конструктивну критику.

Поверніть Крим заберіться зі східної України, і можливо ми зможемо говорити про фінляндизацію

«З одного боку, вони хочуть підкреслити невдачі Адміністрації президента, а з іншого, вони хочуть виглядати як відповідальна, зріла партія, що може вести за собою країну», - зазначив Вільям Гаувел із Університету Чикаго.

Статус більшості в обох палатах дасть республіканським законодавцям додатковий гучномовець для критики президентських ініціатив, особливо щодо його зовнішньої політки. Новопризначений 7 січня голова сенатського комітету із міжнародних відносин Боб Коркер не приховує прихильного ставлення до наданя Україні зброї та посилення тиску на російського агресора.

Ахілесовою п’ятою Республіканської партії сьогодні є відсутність абсолютної більшості у Конгресі

«Я думаю, роль іграшкового тигра, яку взяла на себе наша країна у світі, на цьому та багатьох інших фронтах, завдає чимало довготермінової шкоди нашому народу», - каже сенатор.

Ще до початку роботи сесії 3-го січня у крісло голови сенатського комітету з питань збройних сил сів сенатор Джон Маккейн. В одноголоссі із колегою Коркером він критикує президента Обаму за слабку зовнішню політику та обіцяє докласти зусиль, щоб допомога Україні була відчутною.

«Тепер, коли у нас є більшість у Конгресі, ми зробимо все, щоб це питання залишалось на порядку денному і не лише щодо України, яка сама по собі є переконливим аргументом, але і з огляду на те, що буде далі з країнами Балтії. Що буде з Молдовою та іншими країнами регіону. Єдиний сценарій, який я бачу – це поверніть Крим Україні, заберіться зі східної України, і лише тоді можливо ми зможемо говорити про фінляндизацію України», - заявив Джон Маккейн, голова сенатського комітету із питань збройних сил.

Ахілесовою п’ятою Республіканської партії сьогодні є відсутність абсолютної більшості у Конгресі. На будь-яке рішення обох палат Президент Обама завжди може накласти вето, яке республіканці не подолають.

Між тим, господар Білого Дому у своєму нещодавньому інтерв’ю все ж висловив сподівання на компроміс: «Я вірю в дипломатію. Я вірю в діалог. Я вірю у співпрацю», - сказав Барак Обама.

Дивіться також: Терористи вбивствами у Франції замахнулись на цінності - експерти

Теракт у Парижі це замах на цінності - кажуть у США, Європі
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG