Спеціальні потреби

Іракські бойовики-суніти можуть стати глобальною проблемою - експерти


Прибічники глобального джихаду захопллють Ірак - експерти
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Прибічники глобального джихаду захопллють Ірак - експерти

Держсекретар США Джон Керрі прибув з офіційним візитом до Іраку. Він зустрівся з керівництвом країни та закликав уряд, де більшість складають шиїти, надати своїм опонентам-сунітам більше повноважень. Сунітські бойовики з угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту» зараз активно нарощують свої бойові можливості – військові та фінансові – щоб стати супер-силою світового значення. Для цього їм потрібна іракська нафта. Лишається питанням, чи вдасться американським урядовцям переконати уряд Іраку поступитись владою перед сунітами.

Зустріч Державного секретаря США Джона Керрі та прем`єр-міністра Іраку навряд була дружньою. Офіційний Вашингтон вважає, що першим кроком до зниження напруги в Іраку могла б стати відставка глави уряду. Тоді як Нурі аль-Малікі поки не збирається поступатись кріслом.

Уряд Іраку домагається від США, Європи та ООН негайних заходів з подолання кризи, включаючи удари з повітря. Утім Сполучені Штати уже заявили, що не вводитимуть додаткових військ до Іраку знову, а обмежаться консультативною допомогою.

Президент США Барак Обама заявив:

«Американські війська не повернуться до служби в Іраку, утім ми допоможемо іракцям боротися з терористами, що загрожують мирним мешканцям Іраку, цілому регіону і американським інтересам».

Як показують соціологічні дослідження, після 8 років американської присутності в Іраку та Афганістані, мешканці США не мають бажання брати участь у міжнародних конфліктах. Про це розповідає Дафна Ренд, аналітик Центру нової безпеки.

«Якщо подивитися на опитування, - каже експерт, - серед американців спостерігається справжня втома від війни. Дослідження знову і знову демонструють, що американська громадськість є дуже стриманою у питання відправки наших чоловіків і жінок для участі у внутрішніх конфліктах. Такою є громадська свідомість на сьогодні».
Чи повернуться військові США до Іраку?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Тим часом у Іраку суніти нарощують свою потужність. Лише за останні два тижні вони захопили кілька важливих міст і будівель поблизу Багдада, і тримають під контролем значну частину території.

За словами оглядачів, бойовики угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ISIL) поклали око на нафтову інфраструктуру Іраку. Зокрема, їх цікавить нафтовий комплекс «Бейджи», що може стати ще одним джерелом доходів для розширення військових операцій.

Між тим, щоб втілити свої плани у життя, бойовики потребують підтримки місцевого населення. Під час війни 10 років тому своєю ворожістю та екстремізмом вони відвернули від себе прихильність людей. Тепер бойовики шукають нові підходи, - вважає Шіраз Магер з Міжнародного Центру досліджень радикалізму, Лондон.
Більшість американців проти втручання у Сирію
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
«Вони приййдуть у ці райони і скажуть: «Нам наказали пробачити вам, тому що вас із вірного шляху звели США та аль-Малікі». Чи вони виконали свої обіцянки? Ні. Вони зрадили вас. А ми повертаємось із лагідною рукою», - прогнозує поедінку бойовиків Шіраз Магер.

Лагідна рука бойовиків стосується прихильників сунітів, утім аж ніяк - шиїтського уряду. Особливо війська Іраку, яке бойовики вважають інструментом репресій. Суніти сподіваються внести нове дихання у боротьбу. А це може допомогти їм у подальшій боротьбі проти Заходу, і передвіщає тероризм у США та Європі, - розповідає інший британський політолог Рафаелло Пантуччі, аналітик Королівського Інституту оборонних досліджень.

«Ця група вважає за необхіднее закріпити свою владу, продемонструвати свою здатність як спадкоємця під прапором глобального джихаду. І частина їх може здійснити атаку проти країн Заходу», - каже аналітик.

Експерти розходяться у думках, чи бойовики вдадуться до радикальних дій у близькому майбутньому, чи консолідують свої сили у боротьбі в Сирії та Іраку. У чому їхні думки сходяться, це що у подальшій перспективі «Ісламська держава Іраку і Леванту» прагнутиме стати бойовою силою глобального масштабу. І якщо їм вдасться здобути ресурси, до яких вони зараз прагнуть, перед країнами Заходу постане серйозний виклик.

Дивіться також : На Путіна чекає соціальний вибух - ЗМІ
На Путіна чекає соціальний вибух - ЗМІ
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG