Спеціальні потреби

Обама заборонив прослуховувати союзників США


Обама заборонив прослуховувати союзників
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Обама заборонив прослуховувати союзників

"Почую кожного" – чимало американців, які і не відали про інсування Віктора Януковича та гасел його виборчої кампанії, погодились би, що ці слова можуть бути гаслом Агентства національної безпеки. Завдяки викриттям Едварда Сноудена тепер кожен знає про те, що АНБ слідкує за телефонними розмовами, чатами у Facebook та всім Інтернетом взагалі.

Задоволених таким станом справ - у США немає. А той факт, що АНБ розгорнуло свою діяльність за президентства ліберала Обами, дратує людей ще більше. Президент це прекрасно розуміє і сьогодні заявив про зміни у роботі АНБ.

Тепер АНБ заборонено слідкувати за лідерами дружніх до США країн. Окрім того для збору інформації спецслужбам знадобиться ордер суду. А компанії-провайдери зв'язку отримали ширші права повідомляти про запити з боку спецслужб.

Реформа від Обами потрібна, щоб заспокоїти критиків, які розвідникам не вірять і впевнені, що глобальна прослушка – це втручання в особисте життя.

Американські спецслужби «слухають» не лише співгромадян. В усьому світі близько 100 тисяч комп’ютерів інфіковані вірусами, які дозволяють отримувати доступ до ПК та редагувати розміщені на них дані, навіть коли комп’ютери знеструмлено.
Коли ви набираєте текст на клавіатурі, вона дає слабенький електронний сигнал. Його можна перехоплювати

АНБ та розвідслужби інших країн також володіють найсучаснішими технологіями перехоплення інформації – розповідає Джеймс Ендрю Льюіс з Центру міжнародних та стратегічних досліджень.

"Коли ви набираєте текст на клавіатурі, вона дає слабенький електронний сигнал. Його можна перехоплювати. Це робимо ми, роблять і росіяни і ще чимало країн. І щоб робити це не треба бути поруч. Росіяни наприклад знімали сигнал з клавіатури з вікна посольства США!", - говорить експерт.

"Ви може чули про фальшиве каміння. Шпигуни його використовують вже десятками років. Уявімо, що ви у такий камінь запхнете дуже чутливий передатчик. Тепер кидаємо цю каменюку поближче, до – наприклад – іранського ядерного об’єкту, не під’єднаного до Інтернету. І за допомогою нашої каменюки, ви маєте доступ до їх закритої мережі", - ділиться подробицями Льюіс.

Європа просить роз'яснень щодо АНБ
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
Втім озвучена «реформа» мало кого задовольнить. Юрист Майкл Сассманн каже, що компанії-провайдери, які він представляє побоюються, що за надання мета даних АНБ на них подаватимуть до суду, та і для відносин із правоохоронцями потрібен цілий апарат службовців.

"Повістку може виписати страхова компанія. Може бути рішення суду у справі про розлучення. Багато є причин через які люди хочуть мати доступ до даних компаній зв’язку", - каже юрист.

Критики Агентства Національної Безпеки також не задоволені ідеєю просто передати прослушку іншим.

Тотальне прослуховування викрив ЦРУ-шник
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
"Наші побоювання не зникнуть через те, що тепер наші дані будуть не у уряду, а у приватної компанії. Якщо питання лише у тому, де зберігати цю інформацію – значить президент не розуміє про що йдеться", - каже Леслі Гарріс, президент Вашингтонського центру демократії та технологій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG