Спеціальні потреби

Радикальні ісламісти інфільтрують сирійську опозицію


Ісламісти інфільтрують сирійську опозицію
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Direct link

Ісламісти інфільтрують сирійську опозицію

Експерти говорять про загрозу дестабілізації ситуації в регіоні після падіння режиму аль-Асада через зростання кількості бійців Аль-Кайди в лавах сирійської опозиції.

На думку експертів, лави сирійських опозиціонерів поповнюються радикальними ісламістами, які мають відмінну від повстанців мету. Це не тільки робить підтримку сирійського повстання з боку Заходу малоймовірною, а і унеможливлює демократичний розвиток та стабільність в країні у випадку повалення режиму Башара аль-Асада.

Експерти підтримують свої аргументи аматорським відео, яке демонструє, як бійці радикальної ісламістської групи Ахар аль-Шам атакують урядовий військовий конвой. Подібних відео доказів присутності ісламістів, що воюють на боці повстанців в Сирії, кажуть регіональні аналітики, стає все більше.

«Ми бачимо відео опозиційних сил, на яких повстанці тримають чорний прапор Аль-Кайди. Ми чули від урядовців Іраку про те, що багато бійців Аль-Кайди переходять кордон їхньої країни з Сирією», - говорить Малу Іносент, експерт Інституту Катона.

Офіційний Дамаск підтримував терористичні організації на території Сирії, а тепер вони обернулися проти нього. Під час війни в Іраку Сирія надавала транзитний коридор територією своєї країни для бійців Аль-Кайди та інших джихадистів.

Транзитні структури, створені сирійським режимом, які служили йому раніше, тепер працюють у зворотному напрямку. Через них бійці Аль-Кайди потрапляють до Сирії
аналітик Елізабет О`Бегі.
Сирійський президент Башар аль-Асад давно використовує загрозу ісламістів, щоб згуртувати навколо себе сирійських християн та алавітів. І зростання числа ісламістів в лавах опозиції робить його аргументи переконливішими.

«За іронією долі, саме це використовується режимом для залякування, в першу чергу, християнської меншості: “Бачите, саме це і трапиться. Ось про що ми вам і говорили: опозиціонери – ісламісти і ви страждатиме під їхнім ярмом”», - каже Деніел Ньюман, декан факультету арабістики Університету Дурхам.

США заявляють, що не постачатимуть зброї повстанцям саме тому, що вона може потрапити до рук ісламістів. Але, кажуть аналітики, допомогу грошима та амуніцією повстанцям надають сунітські мусульманські країни. І зростання прибічників Аль-Кайди та інших терористичних груп серед повстанців може мати катастрофічні наслідки.

«Це створює значні проблеми для майбутньої стабільності Сирії після падіння режиму Асада. Якщо радикальні елементи отримують значний вплив в країні, вони можуть серйозно підірвати можливість будь-якого демократичного розвитку в країні», - вважає О`Бегі.

Існує занепокоєння, що зі зростанням використання урядом військових літаків та важкої артилерії проти повстанців, опозиція стає все більш радикальною. А це, у свою чергу, продовжує військове протистояння та унеможливлює досягнення стабільності в регіоні навіть після повалення режиму Башара аль-Асада.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG