Група добровольців Корпусу миру США склала присягу служити Україні

Волонтерський загін в Україні досі залишається найчисельнішим серед усіх країн світу.
Вони приїхали з Америки, щоб служити Україні. Посланці Огайо і Каліфорнії, Пенсильванії і Оклахоми, Техасу і Небраски невдовзі роз’їдуться по українських містечках і селах. Там вони на благодійних засадах викладатимуть англійську мову, навчатимуть молодь лідерства, допомагатимуть розвитку громад. Черговий загін волонтерів Корпусу миру США — 55 американців, для яких на наступні два роки Україна стане домом.

«Я надзвичайно щаслива, що стала добровольцем Корпусу миру. Я мала нуднувату роботу в Америці – хотіла змінити своє життя і три роки поспіль подавалася на цю програму. Я радію, що потрапила саме сюди, в Україну».
Ейлін Келлі
Ендрю Сіґер їде у Кіровоградську область викладати в школі англійську мову. Паралельно планує вивчити українську. Він говорить:

«Української я поки що не опанував, але вже встиг познайомитися із суржиком. Думаю, скоро заговорю на ньому. Це буде дуже цікаво!»

Ейлін Келлі з Флориди їде в Луганськ планувати розвиток міста і заохочувати громадян до участі в місцевих справах:

«Я надзвичайно щаслива, що стала добровольцем Корпусу миру. Я мала нуднувату роботу в Америці – хотіла змінити своє життя і три роки поспіль подавалася на цю програму. Я радію, що потрапила саме сюди, в Україну. Тут надзвичайно великі можливості, щоб реалізувати себе. І я просто в захваті!»

Волонтери Корпусу миру затребувані в Україні. Школи, де вже побували викладачі з Америки, запрошують їх знову і знову. Говорить представник Міністерства освіти України Оксана Коваленко:

«Два роки діти мають можливість спілкуватися з носієм мови. Звичайно, в тих школах, де працюють волонтери, підвищується рівень викладання іноземної мови як серед дітей, так і професійний рівень вчителя. Тому в нас надзвичайно великий попит на волонтерів.

Загін волонтерів в Україні – найбільший серед усіх країн світу, де працює Корпус миру. Сьогодні в українських містах і селах перебуває 445 американських добровольців. Хоча, порівняно з минулими роками, нинішня група новобранців чи не вдвічі менша.

Розповідає директор Корпусу миру в Україні Даґлес Тешнер:

«Ми досі найчисельніша місія Корпусу миру в світі. Але нині Сполучені Штати намагаються економити бюджетні кошти. Також багато інших країн просять надіслати до них більше добровольців. Ми, безумовно, продовжимо нашу роботу в Україні. Але, ймовірно, надалі ми не матимемо так багато людей.

Цей рік Корпусу миру в Україні – ювілейний, двадцятий. Відколи президенти Буш і Кравчук у 1992 року підписали угоду, понад дві з половиною тисячі американських добровольців послужили Україні.

Про американських добровольців так говорить посол США в Україні Джон Теффт:

«Я багато подорожую Україною і люди кажуть мені – ми дуже цінуємо працю волонтерів. Вони надзвичайно корисні і з професійної точки зору і як посланці Сполучених Штатів. Українці дуже приязно ставляться до них. І мені особисто це дає впевненість про надзвичайну цінність таких програм обміну. Вони мають неоціненне значення для наших міждержавних стосунків».