Спеціальні потреби

Волонтер із штату Огайо вчителює у гімназії на Хмельниччині


Сьогодні в Україні працює майже півтисячі американських добровольців. У містечках і селах вони викладають англійську мову, працюють з молоддю, допомагають розвитку громад. Саймон Мессерлі вчителює у Старокостянтинові на Хмельниччині, де, серед усього іншого, допомагає в організації художньої самодіяльності учнів Старокостянтинівській гімназії.

Культовий бродвейський мюзикл «Гріз», відомий також за кіно-римейком «Бріолін» з Джоном Траволтою у головній ролі, розповідає про життя американської молоді 50-их років. Арії і діалоги гімназисти розучили англійською мовою, а голоси у самодіяльних акторів такі, що хоч зараз на велику сцену.

Поставити спектакль допоміг Саймон Мессерлі – молодий вчитель англійської з американського штату Огайо. Саймон за освітою педагог, спеціалізація – іспанська мова. Коли закінчив університет, вирішив податись волонтером у Корпус миру США, – побачити світ, повчителювати десь у далекій країні. Оскільки він іспаніст, то просився в котрусь із країн Латинської Америки. Але зрештою вийшло так, що опинився в Україні. Про що тепер анітрохи не шкодує, і його учні також.

Учениця 9-го класу Аня Боднар зазначає: «Я навчилася багато чого нового, дізналася, як правильно вимовляти і спілкуватися англійською».

Із Саймоном цікаво – він фонтанує ідеї. Одна з останніх його придумок – відправити в Японію дітям, потерпілим від землетрусу і цунамі, тисячу зроблених власноруч паперових журавлів. За японським повір’ям, якщо змайструєш тисячу журавликів, мрії здійсняться, а хто хворів, одужає...

Тут у Старокостянтинові Саймон відчуває себе не просто вчителем англійської. Можливо, це й пафосно звучить, але він сприяє взаєморозумінню між американським і українським народами.

«Більшість моїх учнів ніколи раніше не зустрічалися з американцями. І їм це цікаво – познайомитися з представником країни, про яку вони багато чули, і чули різне, тож мають змогу побачити, які ми насправді», – каже Саймон.

От тільки важко буває пояснити, додає Мессерлі, з якого дива американець приїхав вчителювати в Україну:

«Мене питають: що ти тут робиш? Я кажу: викладаю англійську. – О, то ти, мабуть, заробляєш великі гроші? – Та ні, кажу, отримую стипендію. Це всіх дивує. Люди не розуміють, чому хтось їде туди, де зароблятиме менше. І мені ніяк не вдається це пояснити».

Гімназія у Старокостянтинові спеціалізується на вивченні іноземних мов. Традицію запрошувати сюди волонтерів Корпусу миру США започаткувала директор, сама викладач англійської Лариса Журибіда:

«Саймон у нас третій волонтер, і взагалі співпраця з Корпусом миру у нас дуже успішна. Це дуже важливо, що в нас є дійсно можливість мати таких вчителів, таких колег у нашому закладі».

У гімназії відлунав останній дзвоник. Для Саймона це означає, що закінчилась робота у шкільних класах і починаються літні табори. На вчителя з Огайо і його старокостянтинівських вихованців чекають нові захопливі проекти.

XS
SM
MD
LG