Спеціальні потреби

Американські добровольці у кримських степах


У селищі Совєтське, що у степовій частині Кримського півострова, активно працює Корпус миру США. Волонтери допомагають змінити на краще життя місцевої громади.

До війни степове кримське селище «Совєтське» називалося «Ічкі». Коли в «перебудову» сюди почали повертатися кримські татари, держава збудувала для переселенців мікрорайон «Дружба», у просторіччі «Татарбуд».

Інфраструктури тут ніякої, і місцеві дітлахи гасають у футбол у дворах недобудованих хат, підтягуються на трубах селищного газогону. Свої мрії про футбольне поле, баскетбольний майданчик і справжній стадіон татарські хлопчаки зобразили на довжелезному паркані навколо колишньої військової частини.

Конкурс «Намалюй свою мрію» організував громадський Центр регіонального розвитку «Перспектива». А тоді взявся здійснювати дитячі мрії. Добились виділення землі, розчистили і розрівняли, поставили лави і ворота. Поки що грошей вистачило тільки на початок, але в організації великі плани. Головне – що земля виведена з-під забудови. І з часом тут неодмінно виросте спорткомплекс – футбол і баскетбол, а для найменших гірки та гойдалки.

Для місцевої лікарні ця ж організація «Перспектива» робить інший проект – раннього виявлення туберкульозу.

Заступник головного лікаря Совєтської районної лікарні та голова ГО «Перспектива» Ісмет Ісмаілов зазначає:

«У нас не було бінокулярного мікроскопа, не було ламп для кварцування. Інтернет, комп’ютер – про це ми могли тільки мріяти. А завдяки проекту, який був підтриманий Корпусом миру, тубкабінет у нас сьогодні один із хороших – не скажу із найкращих, але один із хороших – в Криму».

За гроші проекту райлікарня переобладнала тубкабінет і змінила стратегію боротьби з епідемією. Раніше туберкульоз виявляли тільки при рентгенобстеженні. Тепер діагностують ще на ранніх стадіях, які легше піддаються лікуванню. Якщо в когось занадто довго не проходить кашель, йому пропонують здати мокротиння на аналіз. Сільським медпунктам роздали бокси для тестів, фельдшерів навчили на тренінгах. Провели також інформаційну кампанію з виїздами у сільські школи, училища, будинки культури. Тепер випадки захворювань на туберкульоз у Совєтському районі розпізнають раніше і лікують успішніше.

Своїм ефектом проект завдячує Корпусу миру, – стверджують в організації «Перспектива». З Корпусом миру США організація співпрацює багато років і вже приймала у Совєтському трьох американських волонтерів, каже заступник голови ГО «Перспектива» Ельнур Нафеєв:

«Перший волонтер був у нас у 2004-му році. Майкл Крейдлер – перший з американців, який приїхав до нас у селище. Для сільського реґіону Криму це була дивовижа подія! Своєю відкритістю, безпосередністю він завоював тут велику любов. Його усі на базарі знали – “Майкл, привіт!” Він коли приїхав, питає: “Що будемо робити?” А я кажу: “Майкл, навчи нас працювати так, як працюють в Америці”».

Разом із першим волонтером вони починали проект «Футбольне поле», з другим – вигравали гранти на протидію туберкульозу, з третім – піднімали екологію. А сьогодні в них новий волонтер. Американка корейського походження Джухі Лі – соціальний працівник. Вона щойно приїхала з Лос-Анджелеса і працюватиме тут у Совєтському 2 роки. Поки що думає, за який узятися проект. Можливо, це буде організація центру дозвілля для пенсіонерів – у Джухі склалось враження, що літні люди це одна з найбільш обділених груп, і їм у в Совєтському немає що робити і нема куди піти.

«Ми можемо робити маленькі речі з великим серцем. Саме для цього ми тут», – каже Джухі.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG