Звернення Байдена до учасників навчань «Карпатська весна» в Румунії

Віце-президент Джозеф Байден в Румунії

Віце-президент США Джозеф Байден звернувся до учасників спільних американсько-румунських військових навчань «Карпатська весна». Виступаючи на базі військово-повітряних сил Отопені, він також говорив про ситуацію в Україні.

Сьогодні агресія в Криму, менш ніж в 250 милях від румунської території, від кордонів країни НАТО, нагадує нам, чому нам потрібне НАТО і чому Румунія належить НАТО.Те, що Росія зробила, порушує не лише суверенітет України, але й основний принцип, за який ми боролися в 20 столітті і думали, що він уже чітко встановлений. Кордони Європи ніколи не повинні бути змінені під загрозою зброї, і саме тому ми продовжуємо засуджувати – засуджувати – незаконну окупацію Криму Росією.

Доти, доки продовжуються зусилля Росії по дестабілізації України, ми мусимо залишатися рішучими в тому, щоб накласти ще болючіші санкції проти Росії, вдаючись до спільних заходів. Але наша стратегія це щось більше, ніж просто накладати відчутні санкції. Це принципово стосуєиться інвестування в оновлення НАТО, яке випливає з цієї кризи і працює в напрямку успішного саміту в Уельсі, сильнішого і об’єднаного. Америка і наші союзники по НАТО негайно збільшили нашу військову присутність в повітрі, на суші і в морі на східному фланзі НАТО. Тільки за останні тижні у нас відвідали кораблі «Тракстон», «Кук», «Тейлор», а також відбулися навчання за участі літаків F-16. І в найближчі дні, нові кораблі – «Велла Ґолф» увійде в Чорне море для відвідин портів і морських навчань.

Із середини березня проводимо польоти літаків-цистер для заправки бойових вильотів у Польщі та Румунії на підтримку операпацій літаків авакс. І ми на шляху до відкриття наступного року установки протиракетної оборони в Девеселу. Ми підтримуємо намір Верховного командування ОЗС НАТО про намір Європи доопрацювання планів для союзників чорноморського регіону ще до саміту в Уельсі. І ми призначили додаткових стратегічних планувальників, щоб допомогти НАТО в досягненні цієї мети. Як сказав президент Обама, «країни НАТО ніколи не самотні». Країни НАТО ніколи не самотні».