Спеціальні потреби

Світовий банк передбачає зниження темпів розвитку світової економіки на 2012-ий рік


Світовий банк, з огляду на затяжну боргову кризу у Європі, понизив прогноз зростання світової економіки на 2012-ий рік. Криза Єврозони, говорять у Світовому банку, може призвести до економічного сповільнення і в країнах, які сьогодні демонструють динамічне зростання.

Економісти прогнозують цьогорічне зростання світової економіки в межах 2,5%, що майже на 1% нижче, ніж передбачали банки.

«Це буде дуже повільне відновлення і воно триватиме багато років, поки ми побачимо, що економіка повністю оговталася від рецесії», – каже керівник проектів з розвитку у світовому банку Ганс Тіммер.

Країни на шляху розвитку продовжують випереджати за показниками економічного зростання уже розвинуті, багаті країни. Втім, тут існують певні ризики, адже економісти очікують сповільнення світового товарообігу у випадку, якщо криза у Європі погіршиться.

«Боргову кризу країн Єврозони, як виглядає, вдалося взяти під контроль. Разом з тим з’явилися ризики припинення пересування капіталів і глобальної кризи, на зразок 2008-го року», – каже головний економіст Світового банку Лин Їфу.

Хоча Світовий банк говорить, що саме багаті країни несуть головну відповідальність за недопущення виникнення глобальної кризи. Втім, за словами економістів, і країни на шляху розвитку також мають певні обов’язки. Ганс Тіммер зазначає, що величезну роль тут відіграють інвестиції з Азії:

«Світ більше не може повністю покладатися на американського чи європейського споживача. Натомість, тепер він дедалі більше залежить від азійського інвестора».

У Світовому банку кажуть, що жодна країна не застрахована від наслідків глобального економічного сповільнення. Економісти закликають уряди країн що розвиваються підтримати спільні торговельні механізми і розробити план дій у разі виникнення непередбачуваних обставин. Тоді навіть вплив кризи, якщо вона виявиться затяжною, буде зведений до мінімуму.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG