Спеціальні потреби

Угорщиною ширяться протести проти політики ЄС


Уряд Угорщини пообіцяв переписати тексти трьох нових законів, через які Європейський Союз пригрозив розпочати юридичні процедури проти цієї країни.

Єврокомісія була обурена змінами законодавства, які на думку ЄС, є антиєвропейськими. Інцидент став черговим загостренням відносин між ЄС та Угорщиною, яке, як вважають експерти, може остаточно підірвати економіку цієї східноєвропейської країни.

У середу Єврокомісія обговорювала чергову кризову ситуацію. У центрі уваги опинилася Угорщина. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу пригрозив подати на Угорщину до Європейського суду в Люксембурзі за порушення норм європейського законодавства:

«Ми щойно прийняли рішення розпочати юридичні процедури проти Угорщини через зміну трьох законів, які підірвали незалежність центрального банку країни, змінили пенсійний вік суддів і обмежили незалежність агентства з захисту даних та інформації».

Поки Європа незадоволена Угорщиною, там зростає незадоволення втручанням Євросоюзу у внутрішні справи країни. На вулицях все частіше звучать заклики про вихід з ЄС. Ці настрої підсилює економічна криза в країні, у якій Угорщина звинувачує керівництво Європейського Союзу.

Член Європейського парламенту Ксанад Шеґеді зазначив:

«Наша проблема в тому, що Баррозу і йому подібні - люди, яких ніхто не обирав, кинули європейські нації напризволяще у час глобальної кризи. Угорщину окупували».

Опитування показують, що крайнє праві, націоналістичні настрої серед угорців стрімко здобувають популярність. Угорщина намагається отримати фінансову допомогу від ЄС та Міжнародного валютного фонду, втім, каже аналітики фінансової групи Capital Economics Ніл Шерінґ, переговори про фінансову підтримку зайшли у глухий кут:

«В першу чергу, причиною провалу переговорів є те, що угорський уряд повністю втратив довіру ринків. Своїми рішеннями цей уряд налаштував проти себе міжнародні фінансові інституції, МВФ, ЄС та Європейський центральний банк. Але в той же час цей уряд користується надзвичайно великою популярністю у своїй країні».

Угорщина поки не є частиною зони євро. Її власна валюта – форинт – стрімко девальвується. Опинившись у борговій ямі і втративши надію залучити кредити іншим шляхом, прем‘єр-міністр Угорщини Віктор Орбан змушений був звернутися до ЄС та МВФ за фінансовою допомогою.

Шерінґ зазначив, що ситуація складна, оскільки наприкінці минулого десятиліття Угорщина вже позичила багато грошей за кордоном. Разом з тим, економіка цієї країна дуже інтегрована з Західною Європою. І одна сторона залежить від іншої.

Мати-одиночка Діана Мароевич купила квартиру в Будапешті в 2007-му році. Вона взяла кредит у швейцарських франках. Але згодом, через девальвацію національної валюти – форинта, її виплати зросли і вона втратила можливість виплачувати кредит. Угорський уряд змушений був прийти на допомогу сотням тисяч людей, таких як Діана, взявши на себе частину їхніх виплат.

Діана Мароевич розповідає:

«Протягом шести місяців я зможу повернутися до нормального життя і знову вчасно робити виплати по кредиту. Мої безсонні ночі закінчаться».

Аналітики кажуть, що уряд Угорщини зробив багато короткотермінових заходів, щоб виправити економічні проблеми в країні. Але ці кроки загнали Угорщину у ще більшу кризу. Загроза дефолту Угорщини – реальна і проблеми можуть перекинутися на інші країни Східної Європи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG