Спеціальні потреби

Конгресмени гальмують покращення стану американської економіки?


У вівторок ввечері президент Обама звернеться до Конгресу США зі щорічним звітом. Очікується, що головною темою звернення глави держави буде економіка. Адже економічні проблеми, а зокрема трильйонний дефіцит Америки і національний борг, який становить 15 трильйонів доларів, призвели країну до політичного паралічу минулого року. І саме у той час, коли політики мали б об’єднати свої зусилля, Конгрес США ніяк не міг дійти згоди в критично важливих для держави питаннях.

У час, коли США борються з економічними труднощами, чимало американців схвильовані протистоянням у Конгресі. Представники робочого класу вважають, що законодавці не співпрацюють, а навпаки, ставлять палки в колеса один одному.

Проблемою політичного паралічу став поділений уряд. Республіканська партія сьогодні контролює Палату представників, у той час, як Демократична – господарює у Сенаті. І чи не найбільше протистояння розгорілося щодо фіскальної політики США та їх місця на світовому фінансовому ринку. З огляду на те, що економіка країни практично увесь минулий рік балансувала на грані дефолту, Конгресмени майже місяць воювали за зменшення дефіциту. Республіканці вимагали більших скорочень. Демократи звинувачують республіканців у тому, що вони нехтують бідними і захищають багатих.

«У державну казну не надходить жодного центу від найбагатших людей США. У той же час ми хочемо скоротити видатки на освіту найбідніших дітей Америки», – зазначила конгресмен Ненсі Пелосі.

Президент США, демократ Барак Обама знайшов, як зменшити дефіциту бюджету на 4 трильйони доларів протягом 10 років. У результаті Білий дім і Конгрес змогли домовитися лише на половину цієї суми, а їх протистояння ледве не призвело до дефолту США. Врешті, рейтингове агентство «Стандарт енд Пурс» вдалося до раніше немислимого кроку – понизило рейтинг кредитоспроможності США.

«Політичний параліч у Вашингтоні змусив нас прийти до висновку, що законодавці не здатні забезпечити життєздатність фінансової системи США», – заявив представник рейтингового агентства Джон Чамберс.

Барак Обама вважає, що причиною усіх негараздів став безкомпромісний Вашингтон:

«Ця позиція безкомпромісності політиків є однією з причин, чому Конгресу так складно дійти спільного рішення».

«Найбільша загроза нашій економіці – не проблеми в Європі, чи фіскальна політика Китаю. Найбільша загроза – це ось цей міжпартійний параліч і політичне боягузтво, яке ми спостерігаємо у Вашингтоні», – вважає мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ.

Члени Конгресу періодично скаржаться на фінансові проблеми США. Але щоби вирішити їх, політики мусять сісти і домовитися. І якраз цього зараз найбільше бракує у Вашингтоні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG