Спеціальні потреби

Америка спробує відновити відносини з Пакистаном


Сполучені Штати хочуть покращити відносини з Пакистаном. Протягом останнього року вони відчутно погіршилися після ряду інцидентів, що сталися між державами.

Протести у Пакистані демонструють усю злість пакистанців щодо США. Останнім інцидентом, який спричинив громадське обурення, було випадкове бомбардування американськими військами в Афганістані пакистанського прикордонного посту. Тоді, у листопаді, загинуло 24 солдати.

Хмизу до вогню, серед інших, додав інцидент з убивством Осами Бін Ладена, коли американський спецназ знищив лідера терористів на території Пакистану, не попередивши місцеву владу про заплановану спецоперацію; а також скандал, який виник після того, як Пакистан висунув обвинувачення у вбивстві агенту ЦРУ, котрий працював у тій країні.

Внаслідок цих подій, Пакистан на певний час закрив важливий для США канал поставок допомоги військам коаліції в Афганістані, який проходив територією Пакистану. Деякі експерти кажуть, що відносини між обома державами, найімовірніше, уже не будуть такими дружніми, як раніше.

«Стосунки між США та Пакистаном більше не можна буде назвати «союзницькими» чи «стабільними партнерськими відносинами». Вони будуть швидше «тактичними стосунками задля вигоди обох сторін». Інтереси Пакистану більше не співпадають з інтересами Сполучених Штатів», – зазначає експерт Лондонського університету Метью Нельсон

І підтвердженням цьому став той факт, що у лютому президент Пакистану Азіф Алі Зардарі приймав у себе президентів Ірану та Афганістану: Махмуда Ахмадінеджада і Гаміда Карзая. У відповідь, США планують ще у лютому відправити з візитом в Ісламабад генерала Джеймса Маттіса, американського військового командира, який відповідає за регіон Південної та Центральної Азії. Командувач коаліційних військ в Афганістані генерал Джон Аллен висловлює упевненість, що Пакистан теж хоче покращити стосунки зі США:

«Не вірю, що вони не зацікавлені у співпраці, яка допомагає їм контролювати свої кордони і не пускати повстанців на територію Пакистану. Зрозуміло, що разом з тим вони хочуть, аби трагедія, яка мала місце у листопаді, більше не повторилася. На тактичному рівні вони готові співпрацювати. Тепер нам треба зробити так, щоб вони захотіли співпрацювати і на стратегічному рівні».

Метью Нельсон каже, що це повинно стати основним пріоритетом США у регіоні:

«Стабільність у Пакистані, напевно, є найвищим стратегічним пріоритетом США у тому регіоні. Афганістан теж важливий. Але Пакистан важливіший».

Нельсон та інші експерти кажуть, що для покращення стосунків з Пакистаном, Америка повинна знайти шляхи, як зменшити невдоволення пересічних пакистанців діями США. Втім, сьогодні це може видатися дуже складним завданням, особливо з огляду на деяких політиків та релігійних лідерів, які лише розпалюють це невдоволення у переддень позачергових парламентських виборів, які можуть бути проведені в країні вже у цьому році.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG