Спеціальні потреби

Сили НАТО тренують афганських поліцейських


За два роки до запланованого виведення іноземних військ з Афганістану, очолювана США коаліція намагається гарантувати безпеку в країні.

В одному з ізольованих сіл на кордоні з Пакистаном коаліційні війська сподіваються, що їх досить ризикована ініціатива створення місцевої поліції таки допоможе ослабити міць повстанців. Спеціально для цього, американські та афганські солдати на початку січня з особливою місією прибули в селище Марзак. Вони повинні підготувати ґрунт для закінчення війни. Капітан американської армії Джим Перкінс каже, що Марзак є важливим поселенням у системі забезпечення Талібану:

«Наша мета, щоби селище Марзак було в безпеці і було недоступним ворогові».

Командири кажуть, що ключем успіху будуть місцеві, яких наймають у так звану Місцеву афганську поліцію. Однак, коаліційні сили змушені набирати загін з пересічних жителів, які двояко ставляться до іноземних військ і не мають досвіду, говорить інструктор Наваб Хан:

«Вони ніколи не тримали зброї у руках. Дехто з чоловіків навіть ніколи не бачив зброї раніше».

Місія в Марзаку почалася після багатомісячних переговорів з місцевими старійшинами. Поворотним моментом став серпень, коли Таліби убили місцевого жителя, звинувативши його у шпигунстві на користь коаліції. Капітан Джим Перкінс розповідає, як все трапилося:

«Під час Рамадану вони витягли його на вулицю з мечеті, не дозволили навіть домолитися, і стратили прямо перед святинею. Це був не просто ляпас їх релігії. Цей вчинок змінив ставлення багатьох селян до Талібану».

Старійшини Марзаку пообіцяли призначити 50-ох чоловіків, які б служили в місцевій поліції. Це лише половина від того, що потрібно коаліції. Втім, у неї сьогодні є інше, не менш важливе завдання – будівництво застави в одному з найбільш недоступних регіонів країни. Жодна дорога Маздаку не годиться для того, аби нею могла пройти військова техніка. Тож коаліція розраховує на поставки з повітря.

«Дуже часто погода тут не дозволяє посадити вертоліт. Тож ми спеціально обладнали місце, де зберігається запас, який допоможе нам протриматися протягом місяця, якщо ми не зможемо отримувати поставки», – говорить Джим Перкінс.

Всередині січня військові почали тренувати перших 50 поліцейських. Інструктор Наваб Хан говорить, що вони відразу зіштовхнулися з проблемою дисципліни:

«Ці хлопці ніколи не стикалися з поняттям дисципліни. Вони не знають як працюють урядові організації. Ми мусимо вчити їх, що таке дисципліна».

Через місяць після початку місії, перша група місцевих поліцейських була готова заступити на чергування. Однак, це лише початок зусиль коаліції передати відповідальність за безпеку в країні місцевим мешканцям.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG