Спеціальні потреби

Китайський правозахисник залишив посольство США у Пекіні


Китайський правозахисник Чень Гуаньчень
Китайський правозахисник Чень Гуаньчень

За повідомленням високопосадовців США, сліпий китайський інакодумець і правозахисник Чень Гуанчен, який втік з-під домашнього арешту і прибув до американського посольства у Пекіні, вирішив залишити приміщення, аби пройти медичне обстеження і возз’єднатися із своєю сім’єю.

У середу, представник посольства повідомив, що уряд Китаю погодився на переміщення Ченя у «безпечне» місце в Китаї. Представник зазначив, що Чень не просив політичного притулку в США.

Офіційна інформагенція Китаю «Сіньхуа» повідомила, що Чень перебував на території посольства протягом шести днів і залишив приміщення «з власної волі». Згідно з деякими повідомленнями, Чень, у спроводі посла США Ґері Лока, має прибути до лікарні у Пекіні, де об’єднається з родиною.

МЗС КНР вимагає вибачення від США за надання притулку Ченю, називаючи це неприйнятним втручанням у внутрішні справи Китаю.

У редакційній статті газети Global Times применшено значення інциденту з Ченем, кажучи, що це не матиме жодного впливу на китайсько-американські відносини.

Ця справа, одначе, затьмарила попередньо заплановані щорічні переговори китайських та американських високопосадовців, які відмовилися коментувати інцидент.

Чень залишив посольство США через кілька годин після прибуття в Китай державного секретаря Гілларі Клінтон, яка братиме участь у двосторонніх переговорах з питань безпеки та економіки, які розпочнуться у четвер.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG