Спеціальні потреби

Українські політики і журналісти закликали США відреагувати на придушення демократії в Україні


Сполучені Штати Америки застерігають Україну від вибіркового переслідування опозиції. Заступник держсекретаря США Деніел Рассел, перебуваючи у Брюсселі, зазначив, що міжнародне співтовариство, включаючи США, підтримує боротьбу з корупцією, але уряду України потрібно бути дуже обережним у питанні переслідування опозиційних політиків.

Про тотальне полювання на опозицію, яке відкрила українська влада, розповідали і українські політики, журналісти та активісти громадських організацій, що перебувають цими днями у Вашингтоні. Члени делегації закликали Захід та США не залишати Україну на одинці.

Народний депутат України Андрій Шевченко зазначив: «Ми вважаємо, що це час коли Сполучені Штати повинні сказати своє слово. Ми віримо, що чітка позиція США з приводу подій в Україні є надзвичайно важливою для нашої країни. Вона може відіграти важливу роль, коли український уряд прийматиме рішення щодо своєї майбутньої стратегії».

На думку членів української делегації, реакція заходу – це один з небагатьох факторів, які можуть стримати українську владу від остаточного знищення демократії в країні. А те, що наступ на демократію проводиться – ні у кого не викликає сумнівів, – підкреслив Андрій Шевченко:

«Багато організацій, на жаль, ставлять Україну нижче і нижче у своїх рейтингах. Дім Свободи відніс Україну з категорії вільних у категорію частково вільних країн. А буквально щойно організація «Репортери без кордонів» опустила Україну у рейтингу на 42 позиції і за рівнем свободи слова ми стоїмо поряд з Іраком. Це було б важко уявити ще кілька років тому».

Внутрішніми силами, які чинять спротив владі є громадянське суспільство і журналісти, вважає голова української делегації Олег Рибачук . Під їх тиском, каже він, уряд змушений йти на поступки. Так було у ситуації з Податковим кодексом, як також і з прийняттям закону про «Доступ до публічної інформації», який 3-го лютого підписав Віктор Янукович. Цей закон зробить владу відкритою, а отже відповідальною за свої дії, – підкреслює Рибачук:

«Наші партнерські організації запускають масові кампанії, щоб навчити людей, як вони можуть використовувати цей закон, оскільки закон про доступ до публічної інформації допоможе не лише журналістам, але й місцевим громадам, які зможуть отримати інформацію від влади наприклад, як використовуються гроші платників податків, чи як формуються місцеві бюджети».

Втім, віце-президент холдингу «Главред-медіа» Олена Громницька каже, що чимало людей сумніваються в дієвості закону, оскільки влада може саботувати його виконання і продовжити дозоване оприлюднення інформації для громадськості:

«На жаль ми сьогодні можемо констатувати, що в Україні дуже слабо працює судова система, дуже серйозні проблеми з виконанням законодавчих актів. Не те що я не є оптимістом у виконанні цього закону, я є реалістом. Я розумію, що так швидко нічого не буде. Але це чудовий крок. Якщо це не буде швидко. Але знаєте, ніколи гора не прийде до Магомеда, він має до неї йти».

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG