Спеціальні потреби

Український джаз звучить у Лос-Анджелесі й збирає гроші на ЗСУ


Волонтерський культурний проект Sound of Ukraine влаштував тематичну вечірку, на якій крутили рідкісні платівки українського джазу 70 років минулого століття. На події також провели аукціон-фандрайзер.

“Слава Україні! Героям слава!" - українське гасло звучить у хіпстерському районі Лос-Анджелеса, Еко Парк. Тут, в одному із місцевих закладів, проходить вечірка українського джазу 70-х років.

Рідкісна платівка 1976 року, на обкладинці якої - обличчя українського джазмена з Дніпра Олександра Шаповала - саксофоніста, керівника групи «Водограй». Його музика стала головним мотивом вечірки. Співорганізатор, засновник культурного проекту Sound of Ukraine Андрій Мосін, розповідає, що колектив Шаповала - приклад багатогранності української культури.

“Вона була записана у 76 році на донецькому джазовому фестивалі. І вона була загублена на 45 років, люди з “Шукай рекордс” знайшли запис на студії, й випустили її у 2020 році. Вона зовсім не звучить як щось з Донецька 1976 року. Це Шаповал, лідер гурту "Водограй" з Дніпра”, – розповідає Андрій Мосін, організатор вечірки.

Рідкісний альбом так вразив поціновувачів музики у 2020 році, що його тоді розкупили буквально за години. Андрій був одним із тих щасливчиків, хто зміг дістати платівку. І у 2023 він вирішив представити рідкісний запис у Лос-Анджелесі. Серед відвідувачів вечірки - чимало емігрантів з України. Серед них і музикант-репер Вова зі Львова.

“У зв'язку з тим, що українська культура була під окупацією нашого північного сусіда, багато її пластів є невідомими навіть для представників культури і мистецтва. Будучи тут, я маю можливість відвідувати тематичні вечірки з фандрейзерами на користь ЗСУ і на користь України, щоб таким чином робити свій внесок”- каже Вова зі Львова, український музикант, відвідувач вечірки.

Тематична вечірка є водночас і збором пожертв. Тут влаштували аукціон і продають платівки, футболки та книги. Кошти підуть на потреби України.

“Всі люди, яким ми пересилаємо допомогу - це люди, яких ми знаємо особисто, ми з ними в контакті особисто. Ми їм відправляємо те, що їм необхідно вже зараз, щоб вижити”,– додає Андрій Мосін, організатор вечірки.

Також відвідувачам показують документальні фільми про різні регіони України. Американці розповідають, що не уявляли раніше, як виглядала Україна, адже в новинах звикли лише бачити кадри зруйнованих міст.

“Я бачив деякі кадри Карпат, я був в Україні, був у Києві та Львові, але ці кадри на екрані неймовірні. І вони показали райони, яких я ніколи не бачив, красиві будівлі, об’єкти, яких я не бачив під час подорожі, гарний ландшафт і архітектуру”, – розповідає Скот Мартел, відвідувач вечірки.

Джаз вечірка - це не перша культурна подія Sound of Ukraine. Раніше активісти знайомили Лос-Анджелес із українським фанком 60-х. Волонтери обіцяють продовжувати дивувати музичну столицю світу українською нішовою музикою.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG