Спеціальні потреби

Українська влада відкладає пенсійну реформу


Українська влада відкладає пенсійну реформу
Українська влада відкладає пенсійну реформу

Українська влада відкладає початок пенсійної реформи, яка мала стартувати вже наступного місяця і була однією з умов отримання урядом чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Президент Віктор Янукович сказав, що особисто ініціював цей крок і назвав підготовлений урядом проект неготовим до голосування в парламенті.

Як виглядає із повідомлення президентської прес-служби, одна із головних претензій глави держави – слабка обізнаність з її змістом громадян. Він закликав урядовців роз’яснити населенню суть запланованої реформи:

«Перед тим, як його (законопроект) розглядати у Верховній раді, треба, щоб його усвідомлювали люди, ті, яких буде торкатися той чи інший закон, та чи інша реформа», – заявив Янукович.

Самі урядовці фактично визнають, що пенсійна реформа гальмується переважно через побоювання негативної реакції суспільства. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко, якого називають одим із її ідеологів, несподіванно для багатьох досить різко висловився про дії правлячої коаліції, назвавши їх популізмом:

«Владі бракує політичної волі взяти на себе відповідальність за непопулярні реформи. Це недоречний популізм, популізм у найкращих політичних традиціях минулих років. Необхідність підвищення пенсійного віку насправді очевидна для всіх експертів. У противників цього є тільки політичне позерство, бажання сподобатися, і немає жодного серйозного аргументу», – зауважує урядовець.

Він також застерігає, що гальмування пенсійної реформи призведе до дефіциту коштів у Пенсійному фонді та неможливості вчасно виплачувати гроші пенсіонерам. Крім того, це ускладнить співобітництво з МВФ. В парламентській більшості обережно прогнозують, що доопрацьований проект Верховна рада зможе розглянути наступного місяця. Мовляв, до того часу потрібно переглянути декілька суперечливих моментів реформи і обіцяють виконати усі домовленості з міжнародними кредиторами.

Тим часом в опозиції розкритикували дії влади, які ставлять під сумнів проведення пенсійної реформи в Україні. Колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики України Павло Розенко назвав позицію уряду в цьому питанні деструктивною. Мовляв, попри зауваження депутатів, урядовці намагалися протиснути через парламент недосконалий проект.

«Замість того, щоб відкликати зазначений документ із парламенту та врахувати основні зауваження фахівців, що були надані під час громадського обговорення законопроекту, урядовці намагаються примусити народних депутатів проголосувати за явно непрофесійний і неякісний пенсійний законопроект», – цитує експерта офіційний сайт партії «Батьківщина».

XS
SM
MD
LG