Спеціальні потреби

Експерти критикують квотування експорту зерна з України


Експерти критикують квотування експорту зерна з України
Експерти критикують квотування експорту зерна з України

Експерти продовжують критикувати запровадження українським урядом обмежень на вивезення з країни зернових. Посол Великої Британії Лі Тернер заявив у середу про непрозорість розподілу встановлених чиновниками квот на експорт зерна та шкоду, яку вони завдають ринку:

«Сам спосіб визначення і розподілу квот між учасниками ринку не був прозорим, і це позбавляє учасників ринку зернових можливості працювати на зрозумілих умовах. В 2010 році досить несподівано були запроваджені квоти на зернові. Це означає, що люди, які займаються торгівлею зерновими, втратили можливість вільно купувати і продавати зерно. Таким чином Україна фактично зробила крок, який погіршив бізнес-клімат, і це стало кроком, який блокує ведення бізнесу в Україні».

Дипломат також зазначив, що непрозорість розподілу квот сприяє корупції під час їх розподілу.

Про неефективність системи регулювання зернового ринку українським урядом заговорили і у Світовому банку. Директор установи в Україні, Білорусі і Молдові Мартин Райзер назвав її неефективною, непродуктивною і ризикованою. Експерт заявив, що уряд не мав підстав обмежувати експорт, оскільки минулорічний врожай виявився значно вищим за середньорічний за останні десять років. На внутрішньому ринку й досі надлишок зерна. Крім того, за словами Райзера, запровадження квот знижує стимули для інвестицій в аграрний сектор. Мовляв, бізнесмени не будуть вкладати гроші у спорудження нових елеваторів та терміналів для завантаження збіжжя, не маючи впевненості в тому, що зможуть продати зерно. Експерт закликав уряд негайно скасувати експортні обмеження. За оцінкою Райзера, яку наводить Українська зернова асоціація, втрати від запровадження зернових квот складуть близько 2 мільярдів доларів.

Наприкінці січня Європейський банк реконструкції і розвитку також пообіцяв уряду значні інвестиції в український аграрний сектор в обмін на більш прозору і преедбачувану політику. ЄБРР погодився стати посередником між Кабміном і приватними компаніями в їхньому діалозі щодо модернізації сільського господарства і спрощення умов торгівлі зерновими. Українські урядовці розраховують до 2017 року збільшити виробництво збіжжя в країні майже вдвічі – до 80 мільйонів тонн на рік.

XS
SM
MD
LG