Спеціальні потреби

Захист Тимошенко представить нові докази у справі про укладення газових угод


Захисники Юлії Тимошенко заявили про отримання важливих доказів, які свідчать про її невинуватість у справі про укладання газових контрактів. Саме за вироком за цим епізодом екс-прем’єр відбуває семирічний термін позбавлення волі у колонії на Харківщині.

Адвокат Сергій Власенко повідомив про отримання висновків незалежної експертизи, яка свідчить, що на урядових директивах стоїть не власноручний підпис екс-прем’єр-міністра.

«Насправді усе, в чому звинувачується Юлія Тимошенко, а саме у тому, що вона нібито щось підписала – це все спростовується висновками незалежних експертів. Олександр Круть, який має стаж експертної роботи з 1980 року, встановив, що підпис у правій верхній частині (директив) не є рукописним підписом, а являє собою факсиміле», – сказав Власенко.

Адвокат каже, що підпис під цим документом був єдиним доказом, на підставі якого пані Тимошенко оголосили звинувачувальний вирок. Власенко трактує це як свідчення невинуватості колишнього керівника уряду і сподівається, що виявлену обставину врахує суддя під час призначеного на 15 травня касаційного розгляду справи.

Тим часом із закликом до президента Януковича негайно звільнити Юлію Тимошенко виступили громадські діячі і представники української інтелігенції та науковці. У листі, який підписали понад сто осіб, вирок екс-прем’єру називають політично вмотивованим і несправедливим. «Цивілізований світ і демократична громадськість не розуміють, чому сьогодні перебуває за ґратами лідер опозиції, Ваш головний конкурент на минулих президентських виборах, замість того, щоб брати активну участь у політичному житті та пропонувати альтернативний шлях розвитку країни. Переслідування і ув’язнення політичної опозиції (а це головна ознака будь-якого авторитарного режиму) вже стало непривабливим сьогоденням нашої держави», – йдеться у документі. Його автори також вважають несправедливим, що помилування може відбутися лише за зверненням засудженої і закликають Віктора Януковича розцінювати їхній лист як офіційне клопотання про помилування Юлії Тимошенко.

У середу в парламенті опозиційні політики вчергове закликали українську владу виконати рішення Європейського суду з прав людини та направити Юлію Тимошенко на лікування до стаціонарного медичного закладу. У виступі з трибуни Верховної ради заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Олена Шустік наголосила, що для виконання ухвали залишилося чотири дні і нагадала про передбачене законом покарання за ігнорування рішень Європейського суду.

Напередодні Державна пенітенціарна служба України заявила, що Юлія Тимошенко відмовляється пройти запропонований німецькими фахівцями курс лікування. Мовляв, лікарі надали засудженій для погодження комплекс рекомендованих реабілітаційно-оздоровчих процедур, а та не підписала згоду на медичне втручання. В департаменті виконання покарань кажуть, що попередили Тимошенко про особисту відповідальність за стан здоров’я в разі відмови від лікування.

Нагадаємо, що цього тижня парламентська тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин підписання газових угод повідомила про виявлення в діях Юлії Тимошенко під час підписання газових контрактів на початку 2009 року ознак державної зради. Голова ТСК, непримиренний опонент екс-прем’єра Інна Богословська повідомила про висновок комісії про зв’язок між списанням боргів близької до родини Тимошенко компанії ЄЕСУ перед Міноборони Росії та укладенням за її вказівкою невигідних для України угод.

«В діях прем’єр-міністра України Тимошенко вбачаються ознаки кримінальних злочинів та особиста залежність і зацікавленість, які виходять за рамки перевищення влади та службових повноважень, в яких Тимошенко визнано винною судом. Серед ознак інших злочинів дії Тимошенко мають і ознаки державної зради. Ці обставини мають бути досліджені правоохоронними органами, оскільки Тимчасова слідча комісія використала всі наявні в неї можливості для встановлення об’єктивних обставин підписання газових контрактів”, – заявила Богословська. Представники опозиції ігнорували діяльність комісії і назвали її висновки упередженими.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG