Спеціальні потреби

Президент Саргсян просить Бундестаг прийняти резолюцію про геноцид вірмен


Серж Саргсян
Серж Саргсян

Президент Вірменії Серж Саргсян закликав німецьких законодавців визнати масові вбивства вірмен в Османській імперії в 1915 році геноцидом, незважаючи на заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, що цей крок зашкодить відносинам між Берліном і Анкарою.

У проекті резолюції говориться, що смерть вірмен була кампанією масових убивств, етнічних чисток, видворень і геноциду, які «жахливим чином» позначились на минулому столітті. Частину вини за це, як сказано в проекті, несе також Німеччина, яка була союзницею Османської імперії.

Опозиційна Партія зелених внесла резолюцію на розгляд Бундестаґу в період, коли канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка ініціювала угоду між ЄС і Туреччиною про скорочення числа нелегальних мігрантів, які прибувають до Європи, не може дозволити собі посилення напруженості у відносинах з Ердоганом.

Очікується, що символічна резолюція, що оголошує вбивство півтора мільйона вірмен «геноцидом» буде схвалена законодавцями в четвер.

«Я впевнений, що у політиків в Бундестазі таке ж бачення, і вони не дозволять, щоб їх залякували», – заявив Саргсян в інтерв’ю популярній німецькій газеті Bild, опублікованому в середу. «Якщо піти на компроміс на догоду короткостроковим політичним інтересам, то, врешті-решт, доведеться робити це знову і знову. А це погано для Німеччини, для Європи і всього світу», – додав він.

На прес-конференції у вівторок Ердоган заявив, що резолюція Бундестаґу завдасть шкоди турецько-німецьким відносинам.Туреччина визнає, що між 1915 і 1917 роками загинули сотні тисяч вірмен, але заперечує, що це була кампанія геноциду.

У Німеччині проживає приблизно три мільйони турків. У середу в Берліні відбувся масовий мітинг, частина учасників якого протестувала проти законопроекту.

Серед приблизно 20 країн, які вже раніше визнали геноцид вірмен в Османській імперії, є Росія і Франція.

Дивіться також: Люба Шипович: Україні бракує людей, які б хотіли піти на державну службу

Люба Шипович: Україні бракує людей, які б хотіли піти на державну службу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG