Спеціальні потреби

Куди пропав "генерал Армагеддон"? Експерти оцінюють вплив можливого усунення "одного з найздібніших" російських військових начальників


Популярність генерал-полковника Сергія Суровікіна могла стати причиною для немилості Кремля, вважають експерти. На фото президент Володимир Путін аплодує під час нагородження військових, які воювали в Сирії. Кремль, Москва, 28 грудня 2017 року. Олексій Дружинін, Sputnik/AP
Популярність генерал-полковника Сергія Суровікіна могла стати причиною для немилості Кремля, вважають експерти. На фото президент Володимир Путін аплодує під час нагородження військових, які воювали в Сирії. Кремль, Москва, 28 грудня 2017 року. Олексій Дружинін, Sputnik/AP

Західна преса та аналітики намагаються зрозуміти, що сталося з одним з найвищих російських військових начальників – генералом Сергієм Суровікіним, якого не видно в громадському просторі після невдалого заколоту найманців "Групи Вагнера" під проводом колись наближеного до президента Володимира Путіна Євгена Пригожина.

Стаття у New York Times, опублікована у вівторок, яка посилається на брифінг розвідки США, говорить, що Суровікін заздалегідь знав про заколот, і що російська влада перевіряє його причетність.

У середу російська англомовна газета Moscow Times, посилаючись на джерела в Міністерстві оборони Росії, повідомила, що командувача ВПС генерала Суровікіна, колишнього головнокомандувача російськими військами в Україні, затримали за підозрою в участі у невдалому повстанні "Вагнера". За словами одного з джерел, Суровікін обрав сторону "Вагнера" проти міністра оборони Сергія Шойгу.

Газета Wall Street Journal написала, посилаючись на західних офіційних осіб у середу, що Пригожин, імовірно, повідомив про свої наміри старшим військовим офіцерам, можливо, генералу Суровікіну, з яким «вагнерівці» раніше воювали у Сирії. Але питання про те, чи передавав Суровікін цю інформацію російським спецслужбам, залишається відкритим.

У Вашингтоні офіційні особи США заявили WSJ, що, схоже, Суровікін міг симпатизувати цілям Пригожина, але не обов’язково підтримував або брав участь у заколоті.

Суровікін був першим старшим командиром, який у п'ятницю засудив змову та закликав Пригожина зупинити своїх людей. Сили під командуванням Суровікіна завдали авіаудари по колоні "Вагнера" — єдиний такий удар регулярних військ проти повстанців, зауважує WSJ.

У четвер до пошуку генерала, який відповідав за відступ російських військ від Херсона, підключився британський діловий щоденник Financial Times. З посиланням на трьох неназваних осіб, знайомих із цією справою, газета повідомила, що генерала тимчасово затримали нібито в рамках "репресій проти еліт, що підтримують війну".

Агентство Bloomberg і незалежне розслідувальне видання IStories повідомили, що Суровікіна допитали правоохоронні органи, але потім відпустили.

Не додав ясності і речник Кремля Дмитро Пєсков, який відмовився відповідати на запитання російських журналістів про долю Суровікіна і порадив звернутися з цими питаннями до Міністерства оборони.

Якою є роль Суровікіна у війську та у заколоті?

Оглядачі нагадують, що 56-літній Суровікін, якого преса прозвала «генералом Армагеддоном» за його агресивну тактику в сирійському конфлікті, був саме тим військовим командиром, який під час невдалого державного перевороту 1991 року наказав своєму батальйону проїхати технікою через натовп протестувальників, що коштувало життя трьом із них.

В Україні Суровікін наказав атакувати енергетичну інфраструктуру країни, внаслідок чого мільйони українців залишилися без світла та води у розпал зими.

Як пише Reuters, деякі західні військові аналітики вважають його попри це ефективним військовим начальником, а російські військові кореспонденти іноді говорили про нього його як про потенційного майбутнього міністра оборони.

На думку оглядача вашингтонської газети Hill, саме розрахунок на просування в кар'єрі в результаті заколоту, і міг стояти за заявою Суровікіна у російському додатку Telegram, у якому він засудив повстання Пригожина. Як пише колумніст газети Дов Захейм, така заява була потрібна, "щоб залишитися кандидатом, можливо, головним кандидатом, на посаду командувача всіма російськими силами в Україні, генерала Валерія Герасимова".

Це, на думку оглядача, навіть мало сенс через те, що Суровікін вже недовго обіймав цю посаду, і тому що його вважають «найздібнішим старшим офіцером», але така популярність Суровікіна могла шкодити йому в очах Путіна.

"Російський президент напевно усвідомлює, що Суровікін, який користується популярністю у військах, обурювався пониженням у посаді і тому сам становить серйозну загрозу для того, щоб Путін залишався при владі", – пише Захейм.

Британський військовий експерт Лоуренс Фрідман, почесний професор воєнних досліджень у Королівському коледжі Лондона, вважає, що усунення Суровікіна, якщо це правда, може бути більш дестабілізуючим для війни, яку веде Росія, ніж сам заколот, який тривав лічені години.

Фрідман також вважає Суровікіна одним з найздібніших військових командирів у Росії, тож його відсутність буде помітна, і «особливо, якщо почнеться чистка серед інших соратників Пригожина/Суровікіна», твітує військовий експерт.

На думку Міка Раяна, колишнього генерал-майора австралійської армії, якщо Суровікін дійсно знав про заколот, це факт може "виявиться згубним для російських систем, а брак довіри пошириться аж до офісу президента".

"Цей дефіцит довіри з боку військовослужбовців і сил безпеки, а також широкої громадськості, яка дивиться на ці організації, також погіршить моральний дух лідерів і солдатів на полі бою. І хоча це ще не відобразиться на результатах бойових дій, це посилить тиск, якому піддаються російські сили під нинішнім українським наступом", – твітує генерал у відставці.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG