Спеціальні потреби

США закликали Росію знайти організаторів вбивства Нємцова


Посольство США у Москві
Посольство США у Москві

За словами сенатора Річарда Дурбіна, вбивство опозиціонера «відкинуло Росію до темних днів радянських політичних репресій»

Посольство США у Москві у четвер звернулось до російської влади із закликом знайти організаторів вбивства опозиціонера Бориса Нємцова, який був застрелений неподалік Кремля п'ять років тому.

Нємцов, якого вважали одним з найбільш затятих критиків президента Володимира Путіна, був убитий у 2015 році на Великому Москворецькому мосту біля стін Кремля. На той момент він працював над доповіддю про роль Росії в українському конфлікті.

У 2017 році російський суд засудив обвинуваченого у вбивстві Нємцова до 20 років позбавлення волі, а чотирьох ймовірних спільників - до тюремного ув'язнення на термін від 11 до 19 років.Однак союзники покійного опозиціонера, які планують у ці вихідні провести марш у пам'ять про нього у російській столиці, критикують розслідування за те, що замовники вбивства так і не були знайдені.

Борис Нємцов
Борис Нємцов

Тимчасовий повірений у справах США у Росії Барт Горман і ще кілька дипломатів у четвер прийшли вшанувати пам'ять Нємцова на Великий Москворецкая пост і покласти квіти до місця його загибелі.

«Ми знову закликаємо російську владу провести розслідування щодо тих, хто організував і замовив цей злочин», - написала у «Твіттері» офіційна представниця посольства Ребекка Росс, додавши, що Нємцов «залишається прикладом для тих, хто прагне до демократії і вважає, що влада повинна бути підзвітна народу».

Із заявою у зв'язку з річницею загибелі російського політика виступив сенатор Річард Дурбін.

«Холоднокровне вбивство лідера опозиції Бориса Нємцова, яке відбулося п'ять років тому, відкинуло (Росію) до темних днів радянських політичних репресій, - констатував законодавець. - Грубі спроби президента Путіна придушити прагнення росіян до демократії і поширювати дезінформацію - це образа гордого народу Росії, який бажає жити у більш відкритій і вільній країні. Спроби Путіна підірвати американську демократію повинні зустріти настільки ж рішучий і жорсткий відсіч».

Раніше цього місяця влада Чехії оголосили, що перейменують на честь Нємцова площу у Празі, де розташоване російське посольство.

Дивіться також: Трамп продовжив дію надзвичайної ситуації стосовно України

Трамп продовжив дію надзвичайної ситуації стосовно України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG