Спеціальні потреби

«Росія не змінилася». Москві пригадали Пакт Молотова-Ріббентропа, який розділив Європу на «сфери впливу»


У Москві 83 роки тому, 23 серпня 1939 року, Радянський Союз і нацистська Німеччина уклали договір про ненапад, частиною якого є пакт Молотова-Ріббентропа, названий за прізвищами головних дипломатів обох країн.
У Москві 83 роки тому, 23 серпня 1939 року, Радянський Союз і нацистська Німеччина уклали договір про ненапад, частиною якого є пакт Молотова-Ріббентропа, названий за прізвищами головних дипломатів обох країн.

У країнах Балтії та Центральної Європи згадують 83-тю річницю Пакту Молотова-Ріббентропа, таємного протоколу до Угоди між СРСР і нацистською Німеччиною, що поділив країни Північної та тодішньої Східної Європи на «сфери впливу» та відкрив шлях для початку Другої світової війни.

З 2009 року за рішенням Європейського парламенту 23 серпня є Європейським днем пам'яті жертв всіх тоталітарних та авторитарних режимів.

Про це пригадала у своїй заяві прем’єр-міністерка Естронії Кая Каллас.

«Сьогодні день пам'яті жертв усіх тоталітарних і авторитарних режимів. 83 роки тому був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа, який розділив Європу на сфери впливу. Це забрало нашу незалежність і спричинило серйозні звірства проти естонського народу», – написала вона у твіті.

За її словами, наміри Росії не змінилися з того часу.

«Ми всі бачили, як Росія повернула жорстоку війну на європейську землю. Росія не змінилася. Росія все ще хоче розділити Європу», – написала Каллас. Вона додала, що Балтійські країни об’єдналися 33 роки тому в Балтійському шляху, «щоб боротися за нашу свободу».

Протестуючи проти незаконної радянської окупації, 23 серпня 1989 року майже два мільйони людей з Естонії, Латвії та Литви взялися за руки, утворивши живий ланцюг від Таллінна через Ригу до Вільнюса довжиною 675 кілометрів, один із найперших і найдовших нерозривних людських ланцюгів в історії.

«Ми відновили незалежність. Сьогодні ми об'єднані за Україну», – заявила голова уряду Естонії. Вона додала, що злочини проти людяності не мають терміну давності та Росія має понести відповідальність за свою нинішню неспровоковану агресію.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський нагадав у річницю підписання Пакту Молотова–Ріббентропа про те, що не можна «здаватися агресорам» і потрібно «відстоювати свою свободу, цінності та права людини».

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв злочинів тоталітарних режимів. Ми не повинні забувати про мужність тих, хто виступив проти несправедливості. Навіть у ці дні ми не повинні здаватися агресорам і повинні відстоювати свою свободу, цінності та права людини», – написав у твіті Міністр закордонних справ Чехії.

Посольство США у Ризі нагадало, що пакт Молотова-Ріббентропа створив умови для розв’язання Другої світової війни, за яку несе відповідальність не лише нацистська Німеччина, але і Радянський Союз як її союзник.

«Деякі люди сьогодні вважають нацистську Німеччину та Радянський Союз запеклими ворогами у Другій світовій війні. Але 23 серпня 1939 року показало, що це не завжди було так. Таємний пакт, який поклав початок Другій світовій війні та змінив Європу», – написало посольство США у твітері.

Російське міністерство закордонних справ також пригадало річницю Пакту Молотова-Ріббентропа, запросивши у твітері переглянути свою версію подій, що передували підписанню цього документа.

На цей твіт російського МЗС відреагував представник польського уряду. Речник Міністра-координатора спеціальних служб Станіслав Жарин написав, що Кремль, «як завжди в річницю Пакту Молотова-Ріббентропа, фальсифікує історію».

«Цього разу у своєму пропагандистському ролику він знову покладає провину за початок Другої світової війни на Польщу і зображує Радянський Союз як єдину державу, яка дійсно діяла проти Гітлера».

Офіційно російське МЗС дотримується версії, що підписання договору про ненапад з Німеччиною було вимушеним кроком, який дозволив Радянському Союзу відстрочити початок війни майже на два роки та зміцнити обороноздатність країни.

Більшість істориків вважають, що Пакт про ненапад, який включав секретний протокол, за яким нацистська Німеччина та Радянський Союз поділили Європу на сфери впливу, призвів до окупації та анексії країн Балтії та частин територій Фінляндії та Румунії та розподілу Польщі поміж Німеччиною та СРСР.

У травні 2014 року в Росії запроваджено кримінальну відповідальність за «поширення завідомо неправдивих відомостей про діяльність СРСР під час Другої світової війни, вчинених публічно». Закон передбачає позбавлення волі до трьох років. А якщо такі дії вчиняються з використанням ЗМІ, покарання може сягати п’яти років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG