Спеціальні потреби

УПЦ (МП) намагається повернути українців у лоно російської імперії – Мірошниченко


На майдані Незалежності у Києві, 25 липня 2013 року.
На майдані Незалежності у Києві, 25 липня 2013 року.
Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) є об’єднавчим чинником для українського народу та сприяє поглибленню співпраці з країнами-сусідами, заявляють напередодні святкування 1025-річчя Хрещення Русі керівники Партії регіонів. Тим часом частина представників парламентської опозиції саме УПЦ (МП) звинувачують у спробі розколу українського суспільства. Тоді як відносини між іншими церквами вважають нормальними. В Українській православній церкві (Московського патріархату) говорять про те, що і влада, й інші релігійні конфесії в Україні напередодні Хрещення Русі роблять кроки для запобігання конфліктів.

Цього року Хрещення Русі різні церкви, представлені в Україні, святкують в різний час і по-різному. Так, православні Московського патріархату відзначають свято на державному рівні, його відвідають президенти України та сусідніх держав.

Керівник синодально-просвітницького відділу УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко вважає, що релігійна багатоманітність не шкодить Україні та не перешкоджає консолідації українського суспільства.

«В Україні діють різні церкви, і всі вони мають змогу відзначати це велике свято, – каже він. – Зокрема, греко-католики святкуватимуть його пізніше, Гадаю, це дружній крок і з їхнього боку, і з боку держави, це є намаганням унеможливити конфронтації та конфлікти на релігійному ґрунті».

Спроби розколу за релігійною ознакою консолідують українців

Колишній депутат від «Нашої України», настоятель київського храму Бориса і Гліба Української автокефальної православної церкви отець Юрій Бойко критично оцінює дії Української православної церкви (Московського патріархату) з підготовки до свята Хрещення Русі. Однак саме цей негатив спонукає українців єднатися, підсумовує Юрій Бойко.

Держава і російська церква по суті проводять політичне свято. І це, проти їх волі, працює на користь українців, збільшує їхню самосвідомість.
Отець Юрій Бойко
«Те, що відбувається, що нав’язується державною ідеологією, – підвищує самосвідомість українців. Українці вважають себе православними, і все більше не приймають заполітизованості церкви, яку просувають з боку Росії. Їдучи в метро, ми бачимо величезну кількість білбордів, (ще й невдало зроблених) з предстоятелем УПЦ митрополитом Володимиром. Це відштовхує. Ювілеї стають надуманими, з політичною метою змінюється день святкування Хрещення Русі. Держава і російська церква по суті проводять політичне свято. І це, проти їх волі, працює на користь українців, збільшує їхню самосвідомість», – каже священик.

Церковні свята допомагають порозумітися Януковичу і Путіну – Партія регіонів

Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції Партії регіонів, вважає, що об’єднавчим фактором для України є саме церква Московського патріархату. За його словами, вона консолідує не лише українців, але й сприяє кращим взаєминам із російським та іншими слов’янськими народами.

Спільна церква сприяє укріпленню дружби слов’янських народів. В нас тече одна кров.
Михайло Чечетов
«Треба дивитися ширше. Не з позиції хутора – а з позиції єднання братніх українського, російського та інших народів. Нині з заходу йде економічна криза, вона зачіпає Україну і Росію. Але спільне свято Хрещення Русі дає змогу главам обох держав зустрітися і виробити спільні амортизатори для пом’якшення кризових явищ, – зазначає народний депутат. – Спільна церква сприяє укріпленню дружби слов’янських народів. Ми як брати, які виросли, живуть в різних помешканнях, мають свої родини. Але в нас тече одна кров. Це буде свято єднання. І якщо окремі пройдисвіти будуть робити провокації, то стане зрозуміло, що вони добра Україні не бажають».

Депутат-свободівець Ігор Мірошниченко висловив Радіо Свобода протилежну думку. Він наголосив, що різні церкви в Україні не мають між собою непорозумінь. Винятком є Українська православна церква (Московського патріархату), яка, на його думку, є єдиним фактором розколу українського суспільства.

Поширення ідеї «Русского мира» через церкву – наразі єдиний спосіб, яким Росія може повернути Україну в імперське лоно.
Ігор Мірошниченко
«Україні потрібна єдина Помісна церква, поза сумнівом. І єдині, хто цьому опираються – УПЦ (МП). Вони в Україні реалізують російські інтереси, намагаються повернути українців в лоно імперії якщо не політичним, то релігійним шляхом. Будуючи храми, роблячи начебто богоугодну справу, ця церква розкроює суспільство. Це фактично не церковна, а політична організація. Зверніть увагу: УПЦ Київського патріархату не мають проблем у взаєминах з УАПЦ та греко-католиками. Тоді як поширення ідеї «Русского мира» через церкву – наразі єдиний спосіб, яким Росія може повернути Україну в імперське лоно», – каже Мірошниченко.

Із середи в Україні тривають святкові заходи з нагоди 1025-ліття Хрещення Русі. Зокрема, до України прибувають лідери більшості світових православних церков, а також російський, сербський та молдавський президенти. Від українських церков у цих заходах бере участь лише УПЦ (МП). Свої відзначення річниці Хрещення Русі Українська православна церква Київського патріархату проводитиме у ці ж дні, 27-28 липня, однак у Києві вони не перетинаються з офіційними державно-церковними заходами. Українська греко-католицька церква відзначатиме Хрещення Русі у серпні, саме в ті дні, коли князь Київський Володимир хрестив киян 1025 років тому.
Передрук з "Радіо Свобода"
XS
SM
MD
LG