Спеціальні потреби

Американські будинки на колесах відзначають 100-річний ювілей


Америка - країна на колесах. Для американців - автомобіль улюблений спосіб не просто пересуватися, а подорожувати. Тож мабуть не дивно, що саме тут особливо популярні «будинки на колесах», які дозволяють побачити країну з домашнім комфортом. Цього року виповнилося сто років з часу появи першого трейлера в Америці. Сьогодні ця індустрія складає дев`ять мільрдів доларів на рік.

Центром виробництва автобудинків є штат Індіана. Мешканці Індіани люблять казати, що вони вирощують три сорти культур: кукурудзу, соєві боби і рекреаційні автомобілі або «будинки на колесах». У штаті є кілька виробників цих авто. Корпорація Ньюмар спеціалізується на виробництві трейлерів і мікроавтобусів класу люкс. Більшість їхніх клієнтів це бейбі-бумери – покоління американців, яке народилося між 1946 і 1964 роками.

Якщо колись ці будинки на колесах використовувалися, переважно, любителями автотуризму для подорожей на довгі відстані, то тепер ці транспортні засоби перетворюються на постійне місце проживання для багатьох американців. Тому не дивно, що люди хочуть, аби їх житло мало супутникове телебачення та інтернет.

Ґеїл і Дон Винтери живуть у своєму десяти метровому трейлері часом по 5 місяців. Вони об’їздили майже всю Америку – відвідали, навіть, Аляску. «Будинок на колесах», каже подружжя, дає їм свободу пересування та дозволяє розширяти коло знайомств на кемпінгах, де вони зупиняються, щоб переночувати. Саме цей демократичний, незалежний дух «будинків на колесах» завжди подобався американцям, про що свідчить експозиція ранніх моделей рекреаційних авто в місцевому музеї. Історик Ал Геселбарт каже, що ці машини ніколи не дискримінували – на них могли подорожувати і багатії, і бідні, зірки Голлівуду і впливові бізнесмени.

Економічна рецесія останніх двох років боляче вдарила по виробниках рекреаційних автомобілів. Однак представники індустрії не падають духом. За словами Самута Джона, віце-президента корпорації Ньюмар, попит на американські рекреаційні автомобілі збільшується не тільки у США, але й за кордоном, часом у досить несподіваних місцях як, наприклад, у Китаї.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG