Спеціальні потреби

Рада попередньо відмовилась декриміналізувати статтю Тимошенко


Провладні парламентські фракції і опозиція продовжують конфліктувати навколо справи Юлії Тимошенко. Черговим приводом для протистояння у Раді став розгляд законопроекту, який послаблює відповідальність за порушення в господарській сфері. В разі його ухвалення за цілу низку злочинів у сфері економіки буде скасовано покарання у вигляді ув'язнення. До Верховної Ради його подав президент і багато хто очікував, що влада зробить послаблення, які дозволять уникнути ув'язнення колишнім урядовцям.

Втім, попри тиск як з боку опозиції, так і досить відверті натяки з поза меж України, депутати ухвалили норми, які не дозволяють Юлії Тимошенко і Юрію Луценку сподіватися на швидке звільнення. В партії Батьківщина виступили з різкою критикою законодавчих ініціатив президента. Депутат Олена Шустік вважає, що в разі ухвалення закону країну чекає активізація економічних злочинів:

«За махінації з банківськими картами замість 2-5 років в’язниці пропонується призначати штраф в 85 – 170 тисяч гривень. Фіктивне підприємництво буде «коштувати» 85 тисяч гривень замість п'яти років позбавлення волі. Максимальний штраф за організацію казино або залу гральних автоматів – 850 тисяч гривень. Цими штрафами не налякаєш правопорушників! У зв’язку з чим після вступу закону в силу варто очікувати сплеску хвилі шахрайства, особливо на фондовому ринку, а також у великому бізнесі», - цитує депутата партійний сайт.

Проте оглядачі зауважують, що найбільше незадоволення опозиції викликало те, що жодного послаблення не пропонують за злочини, які нині інкримінують колишнім високопосадовцям Юлії Тимошенко і Юрію Луценку. Лідер партії Фронт змін Арсеній Яценюк заявив, що опозиція вдасться до блокування роботи парламенту, якщо влада не піде на поступки у цьому питанні. Він звернувся до президента із закликом припинити політичні переслідування: «Про яку вільну країну, вільну економіку, політичну конкуренцію може йти мова, якщо люди, за яких голосують мільйони українців, сидять у тюрмі. І сидять не за скоєні злочини, а через страх сьогоднішньої влади, що вийдуть, навіть додому речі не підуть ставити, а зразу підуть на Майдан. Не бійтеся, проголосуйте за закон про декриміналізацію, випустіть своїх політичних опонентів. На виборах розберемося».

Натомість у правлячій партії дають зрозуміти, що не збираються робити поступок опозиції в цьому питанні. Народний депутат з Партії регіонів Володимир Олійник називає недоречним ухвалювати закони “під певну особу”.

“Неприпустимо, коли під певну подію ми змінюємо законодавство. Давайте не перебільшувати ситуацію. Є відповідні дії, є перевищення повноважень, є наслідки від цих повноважень. І потрібно юридично нести відповідальність. Не треба з політиків, з людей, які вчиняють певні правові порушення, робити політв’язнів”, - каже політик.

Тим часом адвокати Тимошенко заявили, що оскаржуватимуть вирок суду, якщо він не буде виправдальним. Мовляв, таку позицію захисту не змінить навіть те, що екс-прем'єра визнають винною, проте покарання не передбачатиме ув'язнення. Суддя має оголосити вирок 11 жовтня.

XS
SM
MD
LG