Спеціальні потреби

РФ демонструє готовність відновити газові переговори


Anti-government protesters celebrate in Tahrir Square in downtown Cairo, Egypt Thursday, Feb. 10, 2011. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)
Anti-government protesters celebrate in Tahrir Square in downtown Cairo, Egypt Thursday, Feb. 10, 2011. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill)

Керівництво Російської Федерації демонструє готовність відновити переговори з Україною про умови перегляду існуючих газових контрактів. Напередодні Нового року російський прем'єр Володимир Путін обговорив цю тему з очільником Газпрому Олексієм Міллером, зазначивши інтерес своєї країни до створення на базі української газотранспортної системи спільного підприємства:

“Прошу вас ці переговори з нашими українськими друзями продовжити, виходячи з того, що Україна була, є, і сподіваюся, залишиться нашим стратегічним партнером в цій частині нашої спільної роботи. (...) Газотранспортна система України, безумовно, буде затребувана і я прошу вас продовжити переговори з нашими друзями в Україні продовжити. Сподіваюся, що вони будуть завершені до логічного завершення” - цитує Володимира Путіна офіційний сайт уряду РФ. Сторони повідомляють про відновлення перемовин про перегляд газових контрактів після 15 січня.

Тим часом від російських урядовців стали відомі деякі подробиці пропозицій України. Керівник Газпрому Олексій Міллер розповів, що Київ просить в разі створення консорціуму щорічну знижку на газ у розмірі 9 мільярдів доларів. Він також зазначив, що українські урядовці пропонують створення на базі ГТС спільного консорціуму для управління газовими магістралями, які Київ оцінив у 20 мільярдів доларів.

Заяви урядовців РФ пролунали на другий день після озвучених українськими очільниками намірів значно зменшити закупівлю російського палива в разі, якщо не вдасться домовитися про зниження його ціни. А прем'єр міністр Микола Азаров навіть знову заговорив про готовність звернутися до міжнародного арбітражу з позивом про розрив укладених в 2009 році контрактів. Сьогодні урядовець повторив критику на адресу російських колег. Мовляв, під час переговорів пересвідчився, що вони поводяться не по-партнерськи, розраховуючи змусити Україну йти на поступки в умовах скрути:

“На останніх переговорах і президент, і я, ми чітко заявили: якщо ви (керівництво РФ) продовжуєте розраховувати на те, що нас можна поставити в такі умови, коли ми будемо згодні прийняти будь-які ваші вимоги, то ви глибоко помиляєтеся. Так, нам дуже важко, але ми витримали 2011 рік. У 2011 році середня вартість газу становила 400 доларів. Неймовірно важко було витримати, але ми витримали. І ми вистоїмо і в 2012 році. Але ми зробимо відповідні висновки, і ці висновки говоритимуть про те, що ви не вважаєте нас стратегічним партнером. Це абсолютно неправильна позиція”, - підкреслив Микола Азаров.

Крім того, Микола Азаров назвав прийнятну, на його думку, ціну російського палива - з урахуванням знижки за так званими “харківськими угодами” вона має становити близько 250 доларів за тисячу кубометрів. “Ми наполегливо добиватимемося перегляду цього кабального контракту та пошуку взаємоприйнятних і компромісних умов. Причому наша умова дуже проста: нам не треба ніяких знижок, не треба ніяких пільг. Ось ціна, за якою ви продаєте газ Німеччині, мінус ціна транзиту - ось наша ціна. І Віктор Федорович її озвучив. Це приблизно 220-250 доларів. Це справедлива ціна”, - цитує Азарова урядовий сайт.

XS
SM
MD
LG