Спеціальні потреби

Група стажистів при ВР отримала сертифікати від голови ВР і посла США


У понеділок голова Верховної ради України Володимир Литвин та посол США в Україні Джон Теффт вручили сертифікати черговій групі стажистів при українському парламенті. Програма парламентського стажування, що фінансується урядом США і діє в Україні вже 15 років, допомогла пробитися в політику понад одній тисячі молодих українців. Стажування при Верховній раді для багатьох – це стартовий майданчик на політичний Олімп.

Експерт з електронного врядування Саша Стаканков дев’ять місяців стажувався при Верховній раді і каже – готовий хоч зараз іти в депутати:

«Я побачив реальні механізми влади, як здійснює влада. До того в мене були якісь теоретичні знання, і я не розумів, яким чином все відбувається».

Правознавець Олена Сапожникова під час стажування у парламентському комітеті запропонувала поправку до Кримінального кодексу.

«Народні депутати самі хочуть змін і чекають якихось ініціатив від молодих людей. Якби ці ініціативи були, вони б їх підтримали».

Випускниця Програми стажування при ВР, фахівець з фінансів Оксана Неживенко, що проходила інтернатуру в аграрному комітеті, нарікає на те, що в українському парламенті мало жінок:

«Потрібно приходити в політику не за статтю, а за здобутками. І тільки коли певна жінка матиме здобутки в житті, може думати про входження в політику. Можливо, якщо я в майбутньому відчую в собі достатньо сил, піду в цю сферу».

Шанс розпочати кар’єру одразу з високої політики молодим та амбітним дає участь у Програмі стажування у Верховній раді. Дев’ять місяців, поки триває програма, для них відкриті коридори влади. Учорашні студенти й аспіранти з усіх регіонів України можуть побачити зсередини, як працює «політична кухня», спробувати себе в ролі помічника народного депутата, навіть написати власний законопроект.

Ті, хто закінчив інтернатуру, підуть у політику, оновлять кадри держслужбовців, стануть новим призовом до громадських організацій. Програма «списана» з американської – стажування у Конгресі – і фінансується в Україні коштом американського уряду. Як каже посол США в Україні Джон Теффт, програма служить ротації еліт, відкриває двері до політичної кар’єри молодим фахівцям:

«Ця програма це інвестиція в майбутнє України. Я мав нагоду поговорити з декількома учасниками. Це віддана і талановита молодь. Вони прагнуть зробити кар’єру на державній службі. Це дуже добре, бо якість уряду визначають люди, з яких він складається».

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG