Спеціальні потреби

Путін досяг успіху там, де українські націоналісти не змогли - екс-посол США в Україні


Агресія Путіна сприяла формуванню сильного відчуття національної ідентичності в Україні. Про це заявив експерт аналітичного центру Brookings Institution у Вашингтоні, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у статті під назвою "Путін перетворив сусіда на ворога".

Путін досягнув успіху там, де не змогли його досягнути українські націоналісти за сотні років: він створив сильне відчуття національної єдності - і наділив його глибокими анти-російським настроями

"Коли я працював у посольстві США у Києві наприкінці 90-х років, українці, які були налаштовані вороже до Росії складала меншість. Більшість мала позитивну думку щодо Росії, або ж хотіли принаймні нормальних стосунків", - вважає Пайфер.

Експерт відзначає, що у результаті політики Путіна ситуація змінилась до непізнаваності.

"Тепер все інакше. Путін досягнув успіху там, де не змогли його досягнути українські націоналісти за сотні років: він створив сильне відчуття національної єдності - і наділив його глибокими анти-російським настроями. Після захоплення Росією Криму та майже 10 000 вбитих у Донбасі, це легко зрозуміти", - зазначив Пайфер.

Важко побачити, як це сприяє інтересам Росії

Колишній дипломат також заявив, що внаслідок політики Росії, у Верховній Раді лишаються вільними 27 крісел, які мали б заповнити обранці регіонів - тепер непідконтрольних Україні - у яких голосували за сили прихильніші до Росії.

"Важко побачити, як це сприяє інтересам Росії. Путіну та Кремлю прийшов час шукати кращих порад щодо того, як поводитись із країною-сусідом. Дехто вважає, що пропозиція російського президента щодо миротворчої операції в Україні є першою "ставкою" Кремля у спробах знайти вихід із ситуації у Донбасі", - пише Пайфер.

Дивіться також: Американець подивився на Київ очима українського шоумена та розповів, що його приваблює в столиці України

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG