Спеціальні потреби

Як активістам і журналістам не стати ціллю кібершпигунства, - поради від учасника міжнародного медіарозслідування Pegasus


Комп’ютерний додаток-шпигун Pegasus, розроблений ізраїльською приватною компанією NSO Group і призначений для стеження за терористами, привернув увагу ЗМІ після нещодавнього гучного журналістського розслідування.

Ізраїльський уряд призначив міжвідомчу комісію, що має оцінити висновки розслідування. Про власне розслідування оголосили прокурори в Угорщині; президент Франції Еммануель Макрон, як стало відомо, змінив свій телефон й також доручив слідчим з'ясувати всі обставини справи, а от Марокко - позиватиметься до неурядових організацій, що звинуватили уряд країни у шпигунстві за королем Мохаммедом VI.

коли уряд має таку владу, її легко використати, щоб переслідувати журналістів та активістів, політичних опонентів

Саме так уряди світу реагують на міжнародне розслідування Pegasus за участю 17 провідних медіа і правозахисних організацій. Вони з'ясували, що додаток використовували для незаконного стеження за мобільними телефонами трьох президентів, зокрема, французького лідера Еммануеля Макрона, 10 прем’єр-міністрів, а також сотнями опозиційних політиків, правозахисників, журналістів і бізнесменів.

Крім того, у списку виявили номери телефонів розробника додатків вКонтакте й Telegram Павла Дурова, убитого журналіста з Мексики Сесіліо Пінеда Бірто й родини убитого саудівського журналіста Джамала Хашкоджі. Загалом виявлено 50 тисяч номерів потенційних жертв.

Це дуже просунута технологія

Серед них також - провідна азербайджанська журналістка-розслідувачка, колишня керівниця бюро Радіо Свобода в Баку Хадіджа Ісмаїлова довгі роки була під пильною увагою влади через те, що писала про правлячу родину. Її на півтора роки посадили за грати за ухиляння від сплати податків, після звільнення під заставу – 5 років забороняли виїжджати з країни.

Гульноза Саїд, координаторка комітету із захисту журналістів у Європі й Центральній Азії, пояснює вагу викриття: "Не лише сама Хадіджа Ісмаїлова, але й величезна кількість її контактів також під великим ризиком, адже їхні імена, а також всі розмови, які велись по телефону чи у письмовій формі, проглядались і прослуховувались. Не виключено, що азербайджанська влада таким чином додавала нові імена у свій «чорний список», куди Хадіджу Ісмаїлову вже давно занесли".

не лише від країн з авторитарними урядами, як Азербайджан, але й від більш вільних, як Ізраїль, потрібно вимагати все більшої звітності

Обрі Белфорд - редактор східноєвропейського бюро Проєкту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), розповів в інтерв'ю Голосу Америки, що разом із колегами працював над цим розслідуванням три місяці.

"Велике відкриття цього розслідування у тому, наскільки поширена ця програма і у скількох країн вона є. Тож коли уряд має таку владу, її легко використати, щоб переслідувати журналістів та активістів, політичних опонентів. Це дуже просунута технологія, але ми живемо у час витоків інформації, тож це спільними зусиллями викривають журналісти-розслідувачі в усьому світі", - каже Белфорд.

Розслідування викликало значний резонанс й осуд із боку правозахисних і медіаорганізацій. Зокрема, Агенція із глобальних медіа США (USAGM), куди належать Голос Америки і Радіо Свобода, назвала це неприпустимим зловживанням і закликала захистити репортерів.

В деяких випадках активація посилання відбувається без відома жертви

Загалом журналістам-розслідувачам вдалось встановити 10 країн-замовниць стеження: Азербайджан, ОАЕ, Мексика, Угорщина, Індія, Марокко, Казахстан, Руанда, Того, Бахрейн, Саудівська Аравія.

"Сьогодні стає зрозуміло, що не лише від країн з авторитарними урядами, як Азербайджан, але й від більш вільних, як Ізраїль, потрібно вимагати все більшої звітності про те, як ці програми використовують і кому вони їх продають", - каже Саїд.

Програма-шпигун Pegasus отримує доступ до місця перебування телефона, електронної пошти, повідомлень, паролів, фотографій, а також може активувати камеру й мікрофон без дозволу власника, каже керівник IT-відділу Університету штату Аризона Тімоті Саммерс.

Ми говоримо про необмежений доступ

"У першу чергу жертві відправляють посилання-пастку й намагаються переконати людину натиснути на нього. В деяких випадках активація посилання відбувається без відома жертви. Таким чином програма отримує доступ до всієї інформації у телефоні і приховано передає ці дані тим, хто за вами слідкує. Ми говоримо про необмежений доступ", - пояснює він.

Компанія NSO Group, що розробила програму, назвала доповідь «спланованою й добре організованою» кампанією, яку, за їхніми словами, «просувають зацікавлені групи». Там також висловили сумніви у надійності джерел інформації.

NSO продовжить свою місію із порятунку життів, допомозі урядам у світі у запобіганні терактів

"NSO оголошує, що більше не відповідатиме на медіазапити з цього приводу й не підігруватиме цій злісній і наклепницькій кампанії. NSO продовжить свою місію із порятунку життів, допомозі урядам у світі у запобіганні терактів, випадків педофілії й нарко- й секс-торгівлі, пошуку викрадених дітей і вцілілих під обваленими будинками, а також захисту авіапростору проти руйнівного проникнення небезпечних безпілотників", - йдеться на сайті компанії.

усвідомлюйте ризики, що вашу інформацію можуть вкрасти

Тим часом, усім, хто має доступ до чутливої інформації чи анонімних джерел, Белфорд радить бути завжди готовими до того, що їх можуть зламати: "Розділіть по секціях інформацію, що маєте. Майте окремо робочий та особистий телефони, окремі комп’ютери, усвідомлюйте ризики, що вашу інформацію можуть вкрасти. Користуйтесь захищеними додатками для листування. Але пам’ятайте, що якщо на ваш телефон хтось встановить Pegasus, то ані Signal чи WhatsApp, чи будь-які закодовані чати – більше не безпечні".

Комітет із захисту журналістів з 2011 року задокументував 38 випадків використання схожих шпигунських програм проти журналістів в дев'яти країнах.

Дивіться також: У 5 річницю вбивства журналіста Павла Шеремета, США закликали Україну захищати права і свободи журналістів. Відео

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG